Ondernemen met dubbele winst: BESO

13/04/2010 14:00

BESO, Brabants Expertisecentrum Socialer Ondernemen

EMBARGO TOT 13-4-2010 17.00 UUR

Ondernemen met dubbele winst, Brabants Expertisecentrum Socialer Ondernemen van start

's-Hertogenbosch, 13 april 2010.

Ondernemers die socialer willen ondernemen, kunnen vanaf vandaag terecht bij het Brabants Expertisecentrum Socialer Ondernemen. Gedeputeerde Lily Jacobs gaf het startsein hiervoor tijdens de bijeenkomst in het provinciehuis vanmiddag. BESO adviseert de Brabantse werkgevers over het werven van personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals langdurig werklozen, ouderen of mensen met een lichamelijke beperking. Daarnaast ondersteunt ze ook praktisch zoals bij het aanvragen van beschikbare financiële regelingen. Deze dienstverlening is gratis tot en met 2011.

BESO draagt in de komende periode tevens de beschikbare kennis over aan bestaande intermediaire organisaties in Noord Brabant, zoals MKB Brabant, de BZW, Kamers van Koophandel, Syntens, HR-servicepunten en anderen, om werkgevers ook na 2011 te kunnen ondersteunen.

De provincie ondersteunt het Brabants Expertisecentrum Socialer Ondernemen. Gedeputeerde Lily Jacobs: "Voor een sterke economie in Brabant hebben we iedereen nodig op de arbeidsmarkt. Zeker met het oog op de toekomstige personeelstekorten. Dat is ook de reden dat de provincie heeft ondersteund. Of u dit nu doet vanuit maatschappelijk verantwoord oogpunt, of omdat u na de economische crisis kosten moet besparen - of

allebei - dat maakt niet uit."

Lastig

Uit de Werkgevers Enqu(ee)te Arbeid (WEA) van TNO uit 2009 blijkt dat bijna twintig procent van de werkgevers geen belemmeringen ziet om (meer) mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Belangrijke knelpunten bij de overige tachtig procent zijn de verwachte organisatorische rompslomp en kosten van begeleiding, financiële risico's door productiviteitsverlies en de veronderstelling dat het werk in het bedrijf zich er niet voor leent. BESO gaat ondernemers hierin praktisch ontzorgen. Met advies, uitzoekwerk, het leggen van contacten, het verzorgen van aanvragen. Daarnaast heeft BESO op haar website een zoekmachine beschikbaar waar ondernemers zichzelf kunnen informeren over de diverse mogelijkheden die ondersteunende regelingen bieden.

Gemeenten

Gemeenten kunnen socialer ondernemen stimuleren door sociaal aan te besteden. Aan de te contracteren leverancier kan de gemeente in zo'n geval de voorwaarde stellen dat deze sociaal onderneemt. BESO informeert Brabantse gemeenten over de mogelijkheden en ondersteunt bij activiteiten op dit terrein.

BESO, Brabants Expertisecentrum Socialer Ondernemen is een initiatief van Wissenraet Van Spaendonck en TNO Kwaliteit van Leven. BESO wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.





http://www.beso-brabant.nl