GroenLinks Haarlem


Geluidsklachten transformatorhuis Leidse buurt

Dinsdag 13 april 2010, 12:31u -
Geluidsklachten transformatorhuis Leidse buurt

In de Leidsebuurt in de omgeving van het transformatorhuis aan het Boterplein klagen bewoners over geluidsoverlast. GroenLinks Haarlem raadslid Daphne Huysse stelt schriftelijke vragen aan het college van B&W over dit probleem, het onderzoek naar de geluidsklachten en de aanpak om tot oplossing van de klachten te komen.

De geluidsklachten zijn afkomstig van omwonenden van het Onderstation West van Nuon/Alliander aan het Boterplein, Boterstraat en Rollandstraat. Het grote transformatorstation is zichtbaar vanaf de Leidsevaart en is in november vorig jaar door de buurt met hulp van kunstenaars van een muurschildering van 45 x 11 meter voorzien. Het transformatorstation brengt volgens omwonenden, al een paar jaar, 24-uur per dag een lage bromtoon voort, vermoedelijk het resultaat van laagfrequente geluidsgolven. Veel mensen melden verschijnselen als slaapstoornissen en andere gezondheidsklachten, die direct in verband worden gebracht met deze bromtoon.

De gemeente heeft reeds een geluidsonderzoek gedaan, maar het is onbekend wat er met de conclusies gebeurd en wat de stappen zijn om het probleem op te lossen.

GroenLinks hoopt met het stellen van de vragen een positieve oplossing voor de buurtbewoners te bespoedigen.

De volledige tekst van de vragen treft u hieronder aan:

Schriftelijke vragen

Aan het College van Burgemeesters en Wethouders

Van de gemeente Haarlem

Geacht College,

Hierbij wil GroenLinks u schriftelijke vragen stellen conform art. 38 reglement van orde van de Gemeenteraad van Haarlem. De vragen hebben betrekking op de sterke geluidhinder die een aantal buurtbewoners in de Leidse buurt reeds lange tijd (in sommige gevallen al minstens twee jaar) ondervindt. Deze geluidshinder wordt geregistreerd ter hoogte van het zogeheten transformatorhuis tussen het Boterplein en de Rollandstraat. Het geluid is een monotone bromtoon, waarschijnlijk veroorzaakt door laagfrequente geluidsgolven.


1. Er blijkt een geluidsonderzoek door de gemeente te zijn gedaan, wat zijn de resultaten van dit onderzoek ?


2. Is het correct, dat één van de resultaten is dat de geluidsmetingen buiten de grenswaarden lagen?


3. Sinds wanneer is het bij de gemeente/het college bekend, dat hier klachten over zijn ?


4. Welke actie is tot nu toe ondernomen?

We begrijpen dat Liander heeft aangekondigd een contra-expertise of second opinion onderzoek te laten doen.


5. Is dit onderzoek al uitgevoerd ?


6. Zijn de resultaten van die studie reeds bekend? Zo ja, wat zijn de resultaten ?


7. Indien de uitkomsten net zoals de eigen meting een geluidsoverschrijding laat zien, binnen welke termijn bent u van plan te gaan handhaven, dan wel in samenwerking met Liander met de hoogst mogelijke urgentie het geluid tegen te gaan?


8. Indien de uitkomsten nog niet bekend zijn, kunt u aangeven binnen welke termijn die te verwachten zijn?


9. De mensen wachten al heel lang, wat zijn dan de vervolgstappen ?


10. Bent u met ons van mening, dat indien deze contra expertise zou concluderen dat er geen wettelijke geluidsoverschrijding is, het probleem van de bewoners daarmee niet verholpen is ?


11. En bent u bereid zich maximaal in te spannen om op een adequate manier de problematiek te verhelpen ? Wat gaat u dan doen om de bewoners tegemoet te komen ?

Wij zien uw antwoord met belangstelling tegemoet.

Hoogachtend,

Namens de fractie Groen Links Haarlem

Daphne Huysse