Cao blijft leidend in postsector

13/04/2010 14:15

Werkgeversvereniging Postverspreiders Nederland

De huidige cao-afspraken over het gefaseerd in vaste dienst nemen van postbezorgers door postbedrijven blijven gewoon geldig. Daarmee is de eis van de overheid om per 1 januari 2010 al het personeel in vaste dienst te nemen van de baan. Dat bepaalde het Gerechtshof in Den Haag vandaag in het hoger beroep van het ministerie van Economische Zaken tegen Werkgeversvereniging Postverspreiders Nederland (WPN). WPN-voorzitter Gert-Jan Morsink: "Dit bevestigt dat arbeidsvoorwaarden in de postsector een zaak blijft van sociale partners en niet van de Nederlandse overheid."

Bij de liberalisering van de postmarkt in 2009 hebben vakbonden en postbedrijven in de cao afspraken gemaakt over de overgang van postbezorgers met een overeenkomst van opdracht (OvO) naar een arbeidsovereenkomst. De snelheid van de stapsgewijze overgang naar arbeidsovereenkomsten is vastgelegd in de cao waarbij onder andere rekening wordt gehouden met de verwachte ontwikkeling van volume en tarieven.

Het Gerechtshof stelde WPN vandaag in het ongelijk "wegens gebrek aan spoedeisend belang". Toch is Morsink tevreden met de uitkomst van het hoger beroep: "de rechter gaf ons gelijk dat zowel de cao als het flexibele ingroeimodel volledig in overeenstemming zijn met alle eisen van het tijdelijk besluit arbeidsovereenkomst post. Dat is een opsteker."

Naar aanleiding van de resultaten van de afgelopen maanden, zullen WPN en vakbonden de komende periode bezien of de cao-afspraken dienen te worden heroverwogen. Sociaal aanvaardbare arbeidsvoorwaarden in de postsector blijven daarbij van belang. In de eerste rechtszaak werden de postbedrijven in het gelijk gesteld, waarna het ministerie hoger beroep aantekende.





http://www.wpnpostverspreiders.nl/