Saxion
BR>

di 13 april 2010

Saxion onderzoekt inzet social media door politici

Lokale politici maken nog geen massaal gebruik van Twitter, YouTube of Hyves om hun potentiële stemmers te bereiken. Dat blijkt uit onderzoek naar het gebruik van social media in de campagne van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.

De kenniskring Nieuwe Media & Participatie van het kenniscentrum Design en Technologie van Saxion volgde lokale politici in Enschede en Arnhem en keken of er `waarneembare' invloed is uitgegaan van het gebruik van social media op het stemgedrag.

Aanleiding voor het onderzoek was de enorme inzet van social media tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2009 en de invloed die het gebruik van deze media hebben op het stemgedrag van de kiezers.

Onderzoekers Luc de Krosse, Robin Effing en Theo Huibers van Saxion zijn met hun studenten tot enkele conclusies gekomen: social media zijn `nauwelijks' ingezet. De participatie was `extreem' laag en slechts enkele kandidaten (in Enschede en Arnhem) gebruiken social media voor participatie met hun achterban. Enkele tips die zij in hun rapport van de hand doen zijn: gebruik social media niet om te zenden maar vooral voor participatie, verbind de social media activiteiten van de partij met die van de partijleden en verbind de social media activiteiten van de verschillende partijleden.

De Kenniskring Nieuwe Media & Participatie van Saxion gaan door met het onderzoek. De afgelopen campagne van de gemeenteraadsverkiezingen was het begin. Het vervolgonderzoek betreft een onderzoek naar trends in social media en politiek, scenario's van het mogelijke gebruik van social media in de politiek en de impact hiervan op de uitslagen van gemeenteraads-, Provinciale Staten- en Tweede Kamerverkiezingen.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------

Meer informatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Luc de Krosse, kenniskringlid Media & Participatie bij Saxion, tel. 0570-603677 of e-mail l.e.p.t.dekrosse@saxion.nl.

____________________ Zoek