Gemeente Dongen

Gouden knoop voor P. Panis en A. Stoop

Publicatiedatum: 13-4-2010

Waardering
,,Gedurende vele jaren hebben jullie je ingezet voor de Dongense gemeenschap, zowel in de hoedanigheid van raadslid als wethouder. Doel daarbij was dat het de Dongenaren goed zou gaan. Als dank voor alle energie, betrokkenheid, kennis én bestuurlijke kracht die jullie gedurende zo lange tijd hebben ingebracht, reik ik jullie op de dag van de laatste collegevergadering de gouden knoop uit, aldus burgemeester Simone Dirven van Aalst.

Dank
Beide vertrekkende wethouders toonden zich zeer vereerd. ,,Dit is een bijzonder aangename verrassing. We zijn er trots op de gouden knoop te mogen gaan dragen, aldus de collegeleden, die donderdag aanstaande voor het laatst in functie zijn bij een raadsvergadering. Piet Panis vertrekt als wethouder na een bestuursperiode van liefst dertien jaar. Wel blijft hij politiek actief als raadslid van de gemeente Dongen. Ad Stoop was vier jaar wethouder en daarvoor liefst 20 jaar raadslid in de gemeente Dongen. Hij heeft aangekondigd met pensioen te gaan.

Andere gedecoreerden
Ereburger Karel de Geus was de eerste die in juni 2007 de gouden draagspeld de s Gravenmoerse knoop ontving. Daarna is tot viermaal toe de zilveren knoop uitgereikt: dhr. B. de Wit, mevr. E. Verbunt, mej. K. van Zon, dhr. M. Groenendaal.

De knoop
De zilveren / gouden knoop is een bijzonder symbool. De speld wordt door het gemeentebestuur van Dongen toegekend aan personen die zich in het bijzonder hebben ingezet voor de gemeenschap. De s Gravenmoerse knoop is de naam van een soort kantklosslag, die wordt gebruikt bij het maken van kant. s Gravenmoer heeft haar naam verbonden aan een knoop wegens haar toonaangevendheid op klantklosgebied rond 1900. In het kader van Dongen Uit de Kunst is van deze kantklosknoop in 2007 een moderne versie voor de gemeente Dongen ontwikkeld. In het juweel worden alle zeven toegangswegen van de gemeente gebundeld tot het thema verbondenheid waarin iedere inwoner zich thuis kan voelen. Goudsmidkunstenares Vera Merkx ontwikkelde deze moderne knoop.