Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Jeugdgemeenteraad op maandag 12 april

jeugdgemeenteraad 2010
Kennismaken met de lokale democratie is heel belangrijk voor kinderen, vindt burgemeester Frits Naafs.

Op maandag 12 april gingen leerlingen van basisschool Dolfijn (Driebergen-Rijsenburg), Merseberch (Maarsbergen), De Wijngaard (Doorn) en De Schakel (Leersum) met elkaar in debat in een jeugdgemeenteraad. Op deze manier maken leerlingen kennis met het werk van de gemeenteraad en het politieke spel.

De vier scholen presenteerden in twee fracties hun plan. Zij werden daarbij geholpen door "echte" raadsleden en wethouders. De jeugdgemeenteraad werd voorgezeten door Karlijn Veldhuizen, voor die dag aan gesteld als jeugdburgemeester. Zij had burgemeester Frits Naafs aan haar zijde.

Na de presentaties van de verschillende plannen volgde een vraag- en antwoordronde. Daarna werd er gestemd en werd het heel spannend. Twee plannen kregen in de eerste stemronde de meeste stemmen, het plan van De Schakel van de Survival Partij en het plan Spelen is Gezond van De Wijngaard. Na een tweede stemronde staakten de stemmen en moest er een derde stemronde aan te pas komen. De Schakel kwam als winnaar uit de bus met het plan om aan de rand van het bos een survivalbaan aan te leggen, waar je lekker vies kan worden.