Grafische Bedrijfsfondsen



PGB uit kortetermijnherstel (april 2010)

De dekkingsgraad van PGB is voor de derde keer in successie aan het einde van een kwartaal boven de kritische grens van 105% uitgekomen. Eind maart 2010 bedroeg de dekkingsgraad 111%. Het kortetermijnherstelplan dat het fonds in 2009 opstelde omdat het vermogen onder het wettelijk vereiste minimum terecht was gekomen, is met ingang van 1 april 2010 niet meer van toepassing. Dat betekent dat de directe dreiging van aanvullende herstelmaatregelen, waaronder de korting van pensioen, van tafel is. Verder kunnen er weer collectieve waardeoverdrachten plaatsvinden en is hervatting van de toeslagverlening mogelijk als het langetermijnherstel zich volgens plan ontwikkelt. Het langetermijnherstelplan blijft nog wel van toepassing tot de dekkingsgraad het niveau van ongeveer 120% heeft bereikt.

Pensioenfondsen zijn wettelijk verplicht om reserves aan te houden. Een reserve van ongeveer 5% van het vermogen voor algemene risicoâs en daarnaast een buffer om schommelingen in de beleggingen te kunnen opvangen. De minimale dekkingsgraad voor PGB zou ongeveer 120% moeten zijn. Onder die grens moet een herstelplan worden opgesteld. Daarin wordt aangegeven hoe het fonds weer op het vereiste niveau denkt te komen. Binnen 3 jaar boven de circa 105% (kortetermijnherstelplan) en binnen 15 jaar boven de circa 120% (langetermijnherstelplan). De dekkingsgraad bevond zich eind 2008 op 97%. Daarom is zowel een plan voor de korte als voor de lange termijn opgesteld. Het fonds heeft toen besloten om de premie te verhogen, tijdelijk geen toeslagen te verlenen en meer zekerheid en stabiliteit in het beleggingsbeleid aan te brengen. Verder zou jaarlijks worden nagegaan of aanvullende maatregelen, waaronder het verlagen van de pensioenen, nodig waren om op tijd uit herstel te komen.

Financiële positie verbetert
Nu ruim 15 maanden na de invoering van het herstelplan is de financiële positie van PGB aanzienlijk verbeterd. Na een diepe wereldwijde recessie is de bewegelijkheid van de financiële markten geleidelijk afgenomen. Het ingrijpen van de overheden heeft wereldwijd de consumptieve vraag ondersteund en de onzekerheid verminderd. De economische vooruitzichten zijn daardoor verbeterd. Herstel van de economie zal echter, zo is de algemene verwachting, nog wel enige tijd vergen. PGB heeft een gedeelte van de grote verliezen als gevolg van de kredietcrisis weer goed kunnen maken. De dekkingsgraad steeg van 97% eind 2008 naar 111% eind maart 2010.

Aanvullende maatregelen van tafel
Het fonds is er daarbij in geslaagd om drie achtereenvolgende kwartalen af te sluiten met een dekkingsgraad boven de 105%. Het kortetermijnplan kan daardoor nu officieel worden ingetrokken. De genomen herstelmaatregelen blijven wel van kracht omdat ze ook voor het langetermijnherstel van belang zijn. De directe dreiging van aanvullende maatregelen valt echter weg. Hoe de pensioenen zich de komende jaren zullen ontwikkelen, kan niemand echter met zekerheid zeggen. Er bestaat onzekerheid over de economische ontwikkelingen op korte en middellange termijn. Normaal gesproken kunnen (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden bij PGB rekenen op een pensioen met toeslag. Als het op de financiële markten meezit, wordt de toeslag die in het verleden niet is verstrekt, ingehaald. Als het erg meezit, worden de pensioenen verhoogd op basis van de grafimedialoonindex in plaats van de prijsindex. Als het op de financiële markten tegenzit, wordt de in het verleden gemiste toeslag niet ingehaald en krijgt men minder of geen toeslag. En als het erg tegenzit, kan het pensioen in het uiterste geval ook worden verlaagd.

Wanneer de dekkingsgraad van PGB aan het einde van een kwartaal weer onder de 105% uitkomt, moet een nieuw kortetermijnherstelplan worden opgesteld.

Toeslagverlening
Als gevolg van het intrekken van het kortetermijnherstelplan zou PGB ook de toeslagverlening theoretisch weer kunnen hervatten. De toezichthouder De Nederlandsche Bank staat dat toe zolang het fonds door het verlenen van toeslagen niet onder het vereiste minimumniveau uitkomt en het langetermijnherstel zich volgens plan ontwikkelt. Op grond van het advies van de Richtlijn Besluitvorming Toeslagverlening zou PGB pas vanaf een dekkingsgraad van 120% weer toeslagen gaan verlenen.

Collectieve waardeoverdracht
Tot slot ontstaat er ook weer ruimte om een collectieve waardeoverdracht te laten plaatsvinden. Van een collectieve waardeoverdracht is sprake als werkgevers of branches van pensioenuitvoerder switchen en het vermogen, de aanspraken en uitkeringen daarbij willen meenemen. Individuele waardeoverdrachten kunnen doorgang vinden als beide uitvoerders een dekkingsgraad hebben van minimaal 100%.

Actuele dekkingsgraad