Gemeente Coevorden

Volwasseneducatie gemeente Coevorden

Bezuinigingen kabinet treffen aanbod Volwasseneducatie gemeente Coevorden

dinsdag 13 april 2010

Door het kabinet is een bezuiniging op het budget voor volwasseneneducatie aangekondigd. Voor 2010 is het budget met circa 25 procent verlaagd ten opzichte van 2009 en ook voor 2011 is een korting op het budget aangekondigd. Hierdoor ziet het college zich genoodzaakt te snijden in het huidige cursusaanbod. De gemeente heeft hierover inmiddels afspraken gemaakt met het ROC Drenthe College dat de cursussen uitvoert via de Buurtacademie.

De gemeente heeft besloten het budget vooral in te zetten op cursussen die zijn gericht op het verwerven van de Nederlandse taalvaardigheid, zoals cursussen Lees en Schrijf. De gemeente vindt het belangrijk om laaggeletterdheid in de gemeente terug te dringen. Goed kunnen lezen en schrijven zijn belangrijke vaardigheden om mee te kunnen doen aan de samenleving. Bovendien is het aantal aanmeldingen voor alfabeteringscursussen eind 2009 verdubbeld ten opzichte van begin 2009. De cursussen voorzien in een behoefte.

Buurtacademie
De cursus Lees en Schrijf is één van de cursussen van de Buurtacademie. Voor de overige cursussen van de Buurtacademie geldt dat de gemeente de samenwerking beëindigd vanwege de bezuinigingen. Bij een aantal lopende cursussen (digitale vaardigheden, koken) zijn de aanmeldingen voldoende en gaan er nog een aantal groepen van start in 2010. Nieuwe aanmeldingen en de start van andere cursussen zijn niet meer mogelijk.