Gemeente Coevorden

Coevordense wijk Ossehaar

Feestelijke bijeenkomst schaapskudde in Coevordense wijk Ossehaar

dinsdag 13 april 2010

De gemeente Coevorden zet in het komende jaar schapen in voor het groenbeheer in Coevorden. Het gaat om de wijken Ossehaar en Leeuwerikenveld, bermen van de Johan Plasweg in Klinkenvlier en bermen en taluds aan de Euregioweg. De herder en schaapskudde trekken er voor het eerst op 12 april 2010 op uit in Ossehaar. Later in de maand zijn ook de andere gebieden aan de beurt. Op 14 april verricht wethouder Wilting de feestelijke aftrap. Inwoners uit de wijken Ossehaar en Klinkenvloer zijn van harte welkom om op 14 april om 14.00 uur naar de fietstunnel aan de Ossehaarseweg te komen. De herder geeft dan uitleg over de schapen en de kinderen kunnen de schapen aaien en voeren. Ook is het mogelijk een stuk met de herder en de schapen Ossehaar in te lopen.

De inzet van schapen is in moeilijk te beheren terreinen goedkoper dan het machinaal maaien en afvoeren van gras. Met schapen kan een terrein veel gerichter worden beheerd. Schapen kunnen richting ongewenste beplanting gestuurd worden en ook de intensiteit van de begrazing kan worden beïnvloed. Door de schapen op sommige plekken langer of juist korter te laten grazen, ontstaat meer diversiteit en vergroting van de natuurwaarden. Het onderhoud is bovendien minder milieubelastend doordat geen machines ingezet hoeven worden.

Beheer- en begrazingsbedrijf
Het beheer- en begrazingsbedrijf Kiers uit Barger-Compascuum gaat 250 schapen met een herder inzetten. De gebieden worden in april/mei/juni/juli en in september/oktober begraasd. De herder verricht ook licht onderhoud en ruimt zwerfvuil op. Er zijn overnachtingsplekken voor de schapen in Ossehaar, Klinkenvlier en in Leeuwerikenveld.