VSNU

Hoger onderwijs: advies Veerman ingrijpend en inspirerend!

Gezamenlijk persbericht ISO, LSVb, HBO-raad en VSNU

PERSBERICHT

Den Haag, 13 april 2010 - Bij ongewijzigd beleid is het uitgesloten dat Nederland tot de top vijf van meest concurrerende wereldeconomieën gaat behoren. Ook de verwachte en gewenste verdere groei van het aantal studenten zal het hoger onderwijs niet aan kunnen. Dit zegt de commissie Veerman in het rapport âDifferentiëren in drievoudâ.

âEen uitstekend rapport van een eminent gezelschap, waarmee de noodzakelijke koers voor de komende 10 jaar is geschetstâ, aldus de voorzitter van de HBO-raad Doekle Terpstra. Sijbolt Noorda, voorzitter van de VSNU: âeen toekomstbestendig hoger onderwijs vergt dat we er allemaal onze schouders onder zetten. En dat doen we dus ookâ. âKlip en klaar toont de commissie aan dat verhogen van kwaliteit en diversiteit veel inspanning vraagtâ, volgens Henno van Horssen, voorzitter van het ISO. Jasmijn Koets, voorzitter van de LSVb zegt: âwe zijn het van harte eens met de commissie dat de ambities voor de toekomst niet in een context van bezuinigingen gerealiseerd kunnen wordenâ.

Maatschappelijk convenant hoger onderwijs

Met het advies Veerman ligt er een stevig en samenhangend advies. Het hoger onderwijs pakt de handschoen op. VSNU, HBO-raad, LSVb en ISO komen voor de formatie met een maatschappelijk convenant hoger onderwijs waarin ze de koers voor de komende jaren verder uitwerken.

Integrale niveauverhoging en duidelijker profilering kern advies

Rode draad in het advies is de noodzaak van een integrale niveauverhoging en van duidelijker profilering van de universiteiten en hogescholen. Niet iedereen moet hetzelfde doen. Hierbij wordt er niet gepleit voor het afschaffen van het onderscheid tussen wetenschappelijk en beroepsgericht hoger onderwijs (binaire systeem) maar wel voor het flexibeler maken van het systeem. De commissie bepleit betere matching zonder nieuwe toegangsdrempels. Het hoger onderwijs moet snel beter: meer aandacht voor studiesucces, diversiteit, uitdagen van talent, flexibiliteit en maatwerk. Het hoger onderwijs gaat de uitdaging aan.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aly Oldersma, hoofd Communicatie VSNU: 070-302 14 16 / 06-14 72 47 03.

Meer informatie


* Rapport Differentiëren in drievoud

* Samenvatting van het rapport Differentiëren in drievoud

Zie het origineel
Lange Houtstraat 2 | Postbus 13739 | 2501 ES DEN HAAG | T: 070-3021400