Ministerie van Justitie


Langere termijn tbs met voorwaarden

Persbericht | 13-04-2010

De Tweede Kamer heeft vandaag een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie aangenomen dat rechters meer mogelijkheden geeft om tbs met voorwaarden op te leggen. Zo gaat de maximale duur omhoog van vier naar negen jaar. De gevangenisstraf waarbij tbs met voorwaarden kan worden opgelegd, gaat omhoog van drie naar vijf jaar. Hierdoor is de veiligheid voor de samenleving bij de tenuitvoerlegging van de tbs met voorwaarden beter gewaarborgd en kan van deze maatregel effectiever gebruik worden gemaakt. Het voorstel volgt aanbevelingen van de Tijdelijke commissie onderzoek tbs.

Bij tbs met voorwaarden stelt de rechter voorwaarden over bijvoorbeeld begeleiding door de reclassering, medicijnengebruik of opname in een psychiatrisch ziekenhuis of verslavingskliniek. Er is geen gedwongen behandeling in een tbs-instelling. De regeling maakt verder een tijdelijke crisisopname - onder dwang - mogelijk voor tbs'ers met voorwaarden. De situatie kan dan worden gestabiliseerd, zonder de tbs met voorwaarden om te zetten in tbs met dwangverpleging.

Verder kan de rechter bepalen dat de tenuitvoerlegging van de maatregel van tbs met voorwaarden onmiddellijk mogelijk wordt en de reclassering kan beginnen met het toezicht.

Tot slot regelt het wetsvoorstel dat bij beeindiging van de tbs van een illegale vreemdeling die wordt uitgezet, dat de tbs herleeft als de vreemdeling terugkeert in Nederland. Voor de tussentijdse beëindiging van de tbs van een illegale vreemdeling door de minister van justitie is dit al geregeld in een wetsvoorstel dat nu in de Eerste Kamer ligt.