Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Minister Huizinga ontvangt grote Vietnamese ministersdelegatie

13-04-2010

Minister Huizinga (VROM) heeft vandaag de Vietnamese vice minister-president Nguyen Sinh Hung samen met zes collega-ministers uit Vietnam ontvangen. Tijdens de ontmoeting is gesproken over nauwere samenwerking tussen beide landen op het terrein van klimaatverandering en watermanagement.

Ook is in het bijzonder gesproken over ruimtelijke ordening en het beschermen van onze steden tegen klimaatverandering. Huizinga: "Rotterdam en Ho Chi Minh City zijn als deltasteden sterk vergelijkbaar. Zowel Vietnam als Nederland kunnen van elkaar leren als het gaat om de vraag `hoe maken we onze deltasteden klimaatbestendig voor de toekomst?"

Nederland voorbeeld

In oktober 2009 heeft Huizinga tijdens haar bezoek aan Vietnam samen met haar Vietnamese collega een Memorandum of Understanding getekend. Daarmee is de basis gelegd voor het uitwisselen van kennis en ervaring op het gebied van klimaatverandering en watermanagement tussen beide deltalanden. Vietnam heeft de ambitie om naar het voorbeeld van Nederland in de komende 10 tot 15 jaar een Deltaplan voor de Mekongdelta en Ho Chi Minh City te ontwikkelen. Daarvoor willen zij graag gebruikmaken van Nederlandse expertise.

Huizinga - Vietnam

Samen naar Cancun

Minister Huizinga sprak haar waardering uit voor de positieve reactie van Vietnam op de Nederlandse uitnodiging om als deltalanden de samenwerking te zoeken. Niet alleen als het gaat om uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van watermanagement. Ook als het gaat om de internationale klimaatonderhandelingen wil Nederland graag samen met Vietnam optrekken op weg naar de internationale klimaatconferentie in Cancun, Mexico, eind van dit jaar.

Tot slot sprak minister Huizinga de verwachting uit "dat dit bezoek weer een volgende belangrijke stap is in de richting van een strategische samenwerking tussen Vietnam en Nederland."