Politie Brabant Zuid-Oost

Politie, Openbaar Ministerie en gemeente pakken criminele groep aan

Veldhoven, 13-04-2010 o De politie in Veldhoven heeft de afgelopen maanden een groot onderzoek uitgevoerd naar een criminele groep jongeren. Daarbij werden in totaal 35 personen aangehouden of gehoord als verdachten. De politie denkt hiermee ongeveer 225 misdrijven opgelost te hebben. De gemeente Veldhoven is inmiddels begonnen met een nazorgtraject ter ondersteuning van de ouders.

Aanleiding

Afgelopen zomer en najaar kwamen bij de politie en de gemeente de nodige meldingen en aangiften binnen van vernielingen, diefstallen en brandstichtingen die in heel Veldhoven waren gepleegd. Daarnaast was er in de wijk 't Look een groep jongeren actief die voor de nodige overlast zorgde. Ook hierover kwamen veel klachten vanuit de buurt binnen bij gemeente en politie.

Onderzoek

De politie heeft vervolgens veel tijd geïnvesteerd in het in kaart brengen van de betrokken jongeren en de gepleegde feiten. Medio januari werden de eerste verdachten aangehouden. Uit het onderzoek dat volgde, kwam de politie steeds meer misdrijven en verdachten op het spoor. Omdat het onderzoek steeds grotere vormen aannam, besloot de leiding van de politieafdeling Veldhoven al snel om er meer capaciteit en menskracht in te steken. Dat gebeurde in overleg met de Veldhovense burgemeester Jack Mikkers en de gebieds-Officier van Justitie Walter Kupers. Tot op heden heeft de politie ongeveer 3200 mensuren in het onderzoek gestoken.

Aanhoudingen

Tot eind maart werden in totaal 35, voor een groot deel minderjarige, autochtone personen aangehouden of gehoord als verdachten. Het gaat daarbij om 21 Veldhovense mannen (15 (3x), 16 (2x), 17 (7x), 18 (3x), 19 (2x), 20, 21, 31 en 35 jaar), negen Veldhovense vrouwen (15 (3x), 16, 17 (4x) en 44 jaar), drie Eindhovense mannen (17, 21 en 23 jaar), een 36-jarige man uit Waalre en een man van 55 uit Nuenen. De 'harde kern' van de aangehouden verdachten verbleef tot medio vorig jaar vaak op de hangplek aan de Klokkenmaker. Later verplaatste de groep zich naar de hangplek aan de Zilversmid.

Misdrijven

De verdachten zouden de 225 misdrijven in wisselende samenstelling hebben gepleegd. Het gaat onder meer om brandstichtingen, inbraken, (brom)fietsdiefstallen, vernieling van auto's, vuurwerkincidenten en vuurwapenbezit. Het grootste deel van de feiten werd gepleegd in Veldhoven, maar ook onder meer in Valkenswaard, Eindhoven, Vessem, Reusel en Belgie.

Onder invloed

Uit onderzoek is gebleken dat veel misdrijven werden gepleegd terwijl de verdachten onder invloed waren van verdovende middelen, over het algemeen speed. Drie van de aangehouden personen (de 55-jarige man uit Nuenen, de 35-jarige man uit Veldhoven en de 44-jarige vrouw uit Veldhoven) worden verdacht van het dealen van de drugs.

Vervolgtraject
Jongeren aanpakken voor strafbaar gedrag is een eerste stap. Politie, gemeente en Openbaar Ministerie willen echter een stap verder gaan: deze groep jongeren en hun ouders aanspreken op hun verantwoordelijkheid en gedrag, maar ook ondersteuning bij de opvoeding bieden. Dit om een bijdrage te leveren aan het voorkomen van strafbaar gedrag en recidive. Bureau Halt heeft hiervoor het programma 'Ouders van Pittige Pubers' ontwikkeld. Hoofddoel van dit programma is vragen en problemen van ouders te signaleren en opvoedingsondersteuning aan te bieden. In meerdere bijeenkomsten wordt met ouders gewerkt aan bewustwording van en inzicht in het gedrag binnen de jeugdgroep en de invloed van de jeugdgroep op het gedrag van de jongere. Ook wordt er gezocht naar manieren om de jeugdgroep op een juiste manier te beïnvloeden. De ouders van deze jongeren zijn voor dit programma uitgenodigd waarvoor de eerste bijeenkomst reeds heeft plaatsgevonden. Daarnaast zullen gemeente en politie in samenwerking met zorgpartners de jongeren en ouders blijven volgen zodat het niet een op zichzelf staand project is. Zo hopen alle betrokken partijen dat de betrokken jongeren niet terugvallen in overlastgevend en/of crimineel gedrag.