Gemeente Overbetuwe

opgravingen wijk Brienenshof

Subsidie voor boek over resultaten opgravingen wijk Brienenshof

13 april 2010

In 1988 en 1989 zijn door Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (nu Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) opgravingen gedaan in de wijk Brienenshof in Elst. Deze resultaten zijn nooit openbaar gemaakt. Daarom wil Hazenberg Archeologie de opgravingen uitwerken en hierover dit jaar een boek publiceren. De gemeente levert hiervoor een bijdrage van EUR12.500.

Zichtbaar maken cultureel erfgoed

Gemeente Overbetuwe wil de gevraagde subsidie van EUR12.500 leveren, omdat de gemeente hiermee bijdraagt aan het zichtbaar maken van het cultureel erfgoed van Overbetuwe. Dit past binnen het Erfgoedplan en in de Toekomstvisie+ Overbetuwe 2020 van de gemeente, waarin aandacht gevraagd wordt voor de beleving van het archeologisch erfgoed in Overbetuwe.

Onderzoekssubsidie

Nu er een nieuwe subsidieronde is bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor het uitwerken van oud archeologisch veldonderzoek, vraagt Hazenberg Archeologie een onderzoekssubsidie van EUR50.000 aan bij NWO voor de opgravingen in Brienenshof. Deze subsidie gaan ze gebruiken voor een grondige wetenschappelijke studie en een publieksboek, met daarin de resultaten.

Bij de subsidieaanvraag van EUR50.000 bij NWO heeft Hazenberg Archeologie de financiële steun nodig van zowel de provincie Gelderland als de gemeente Overbetuwe, die beiden EUR12.500 bijdragen.

Bijzondere vindplaats

Wat de vindplaats op de Brienenshof bijzonder maakt, is dat er vanuit de prehistorie (IJzertijd) tot in de Volle Middeleeuwen continu bewoning is geweest. Ook werden op deze vindplaats stukken aangetroffen uit de laatste Romeinse tijd en de Merovingische periode (ca. 270-750 na Chr.). Deze perioden zijn op andere plekken in Nederland nauwelijks bekend.