Cinemien
Amsterdam, 9 april 2010

Regisseur Marco Bellocchio en Frans Weisz samen over rode loper

De Italiaanse regisseur Marco Bellocchio, de Nederlandse regisseur Frans Weisz en steractrice Giovanna Mezzegiorno zullen op dinsdag 13 april aanwezig zijn op de Nederlandse première van VINCERE in Pathé Tuschinksi.

Het prijswinnende en internationaal bejubelde drama over de eerste vrouw van Mussolini zal vanaf 22 april in de Nederlandse bioscopen draaien.

Vincere

In VINCERE vertelt Bellocchio het verhaal van de opkomst en ondergang van Benito Mussolini aan de hand van het bizarre lot van Ida Dalser (Giovanna Mezzogiorno), een vrouw die beweerde Mussolini's eerste vrouw te zijn en moeder van zijn eerstgeboren zoon. Aanvankelijk werd de zoon door de fascistische dictator erkend, maar toen moeder en kind niet meer bij zijn imago pasten, liet hij hen opsluiten in een gesticht, waar beiden onder duistere omstandigheden om het leven kwamen...

De Nederlandse première van VINCERE vindt plaats op dinsdag 13 april 2010 in Pathé Tuschinski. Rond 18.30 zullen regisseur Marco Bellocchio en hoofdrolspeelster Giovanna Mezzogiorno samen met de Nederlandse regisseur Frans Weisz arriveren. Frans Weisz is naast een oud-klasgenoot (Romeinse filmacademie) ook een groot bewonderaar van Bellocchio.

VINCERE zal om 19.00 beginnen met een gesprek tussen de collega's Marco Bellocchio en Frans Weisz.

Marco Bellocchio

Bellocchio, een van de kopstukken uit de Italiaanse cinema, is bij het grote publiek bekend van geroemde meesterwerken als I PUGNI (1965), NEL NOME DEL PADRE (1971), SALTO VUOTO (1979), ENRICO IV (1984), IL SORRISO DI MADRE (2002). Bellocchio's subversieve films uit de jaren zeventig waren altijd omgeven met een parfum van schandaal zoals DIAVOLO IN CORPO, die voor opschudding zorgde in Cannes door een uitvoerige pijp-scène. Zijn latere oeuvre is minder provocatief en wordt vooral geïnspireerd door de psychoanalyse en de wereldliteratuur.

Giovanna Mezzogiorno

Mezzogiorno debuteerde in 1997 in de film IL VIAGGIO DELLA SPOSA, een prestatie waarvoor ze op slag met veel lof werd overladen door de critici. In 1998 verwierf Mezzogiorno de status van een van de grootste beloftes van de Italiaanse cinema door haar rol in DEL PERDUTO AMORE van Michele Placido. Mezzogiorno werd meer en meer gevraagd en in 2001 krijgt ze de titelrol in L'ULTIMO BACIO van Gabriele Muccino, de film werd een groot box-office-succes in Italië en Mezzogiorno werd hierdoor enorm populair bij het grote publiek. In 2001 speelt Mezzogiorno in LES MISERABLES van Josée Dayan, samen met Gérard Depardieu en van John Malkovich.

Giovanna Mezzogiorno wordt gezien als een van de grootste filmsterren in Italië van dit moment.

VINCERE draait vanaf 22 april in de Nederlandse bioscopen