Medisch Centrum Alkmaar

publicatiedatum: 8 maart 2010

tiende Van Foreest Publiekslezing

Auke van der Woud spreekt op dinsdag 13 april de tiende Van Foreest Publiekslezing uit. Hij zal de aandacht van zijn publiek vasthouden met zijn toespraak over de sloppenwijken in Nederland begin van de vorige eeuw, in 'Calcutta aan de Noordzee'. De hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen spreekt in de Sint Laurenskerk in Alkmaar.

beste geschiedenisboek
Van der Woud won in 2007 de prijs voor het beste geschiedenisboek met 'De nieuwe wereld', over de effecten van massacommunicatie en massamobiliteit. Momenteel werkt hij aan een boek over de armoede en het vuil in de negentiende eeuw.

eindeloze stadsuitbreidingen
In zijn voordracht 'Calcutta aan de Noordzee' gaat Van der Woud in op de eindeloze stadsuitbreidingen vanaf het einde van de negentiende eeuw tot en met de grootschalige industriële woningbouw van na de Tweede Wereldoorlog. Hij geeft aan welke gevolgen dit heeft voor de wijk- en buurtvorming en welk effect er was op de leefomstandigheden. De manier van wonen van toen herinnert volgens de hoogleraar in sommige opzichten aan de huidige sloppenwijken in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

tiende editie
De avond Van Foreest Publiekslezing begint om 19.30 uur met orgelspel en optreden van studenten van het conservatorium van Hogeschool INHolland. Hij is gratis bij te wonen. Aanmelden is noodzakelijk via www.inholland.nl/vanforeest.

De lezing is een initiatief van MCA, gemeente Alkmaar, Univé Verzekeringen en Hogeschool INHolland. Voorafgaand aan de lezing zorgen conservatoriumstudenten van INHolland voor muziek.

contactpersoon: afdeling marketing & communicatie