Dienstenbond CNV

Nieuws

9 april 2010

Ledenbijeenkomst Technicolor

Onlangs heeft CNV Media met de directie van Technicolor gesproken over een nieuwe cao. Dit gesprek verliep bijzonder moeizaam. Het ziet er naar uit dat Technicolor niet bereid is significante verbeteringen in het bestaande arbeidsvoorwaardenpakket te willen afspreken. Daarom organiseren CNV Media en FNV Kiem een gezamenlijke ledenbijeenkomst.

De directie van Technicolor geeft aan dat zij, gedwongen door de marktomstandigheden, geen mogelijkheden ziet het bestaande arbeidsvoorwaardenpakket te verbeteren. Toegegeven, de marktomstandigheden zijn slecht, maar de primaire arbeidsvoorwaarden, zoals salarissen, blijken bij Technicolor niet significant te verschillen van de concurrenten. Dat is ook vastgesteld bij het ontwerpen van de Basis Branche cao voor de Audiovisuele Sector die begin 2009 tot stand is gekomen. Doel van deze cao was gelijke arbeidsvoorwaarden voor alle AV Facilitaire bedrijven en dus geen concurrentie meer op arbeidsvoorwaarden. Dat kan via een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van deze cao worden bereikt. Het onderzoek naar deze AVV loopt echter al ruim een jaar. De eerste uitkomsten lijken er vooralsnog op te wijzen dat een AVV wel eens niet van de grond zou kunnen komen omdat de bedrijven die de Basis Branche CAO wel willen ondertekenen helaas niet de vereiste meerderheid van 60% van het personeel onder de werkingssfeer van deze cao in dienst hebben. Gezocht wordt nu naar meer bedrijven die mee willen doen aan de Branche cao en die dus de AVV helpen realiseren.

Ondertussen kan en mag de arbeidsvoorwaarden ontwikkeling bij Technicolor niet stil staan. Laat staan dat er een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden zou ontstaan! Daarom zijn de vakbonden gaan onderhandelen over een nieuwe cao. Technicolor is bereid te onderhandelen op basis van de cao Technicolor zoals die gold tot 31-12-2008 aangevuld met bepalingen uit de nog niet formeel in werking getreden Basisbranche cao. Probleem is dat deze aanvullende bepalingen deels minder zijn dan hetgeen in de cao Technicolor 2008 stond. Het gaat dan met name om de leeftijdsdagen en de vrijstelling voor nachtarbeid vanaf 55 jaar. Daarnaast zou het vastlopen van de onderhandelingen ook consequenties hebben voor de andere arbeidsvoorwaarden zoals de loonindexering, vergoedingen, etc. Daarom willen de bestuurders van FNV KIEM en CNV Media de nu ontstane situatie bespreken alvorens wij met de directie verder gaan onderhandelen. In de bijlage treft u een beknopt overzicht aan van de standpunten van cao partijen. We nodigen u daarom uit voor een overleg op:

Dinsdag 13 april 2010
Aanvang 14:30

We hopen op een goede opkomst!