Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 13 april 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Zandwinning Mastenbroek; afspraken bestuurlijk overleg provincie en gemeente (GM-beslissing d.d. 07-04-2010) Kenmerk: 2010/0046827

Zandwinner Zeldenrust wil bij het bedrijventerrein van Hasselt een multifunctionele ontgronding ontwikkelen. Daartoe is in 2007 een intentieovereenkomst getekend tussen de gemeente Zwartewaterland, Zeldenrust, waterschap en provincie. Het onderzoek naar de mogelijke gevolgen van de zandwinning en de te nemen infrastructurele maatregelen is afgerond. Provincie en gemeente hebben vastgelegd, welke afspraken opgenomen dienen te worden in een met de zandwinner te sluiten Samenwerkingsovereenkomst. Daarna volgen de openbare besluitvormingsprocedures.

Onderwerp: Programma bezoek Comité van Toezicht Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) (GM-beslissing d.d. 07-04-2010)
Kenmerk: 2010/0060595

Op 14 april brengt het Comité van Toezicht voor het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) een bezoek aan de provincie Overijssel. Gedeputeerde Staten hebben het programma voor dit bezoek vastgesteld. Het Comité van Toezicht beoordeelt de ILG-prestaties (prestaties op het terrein van landbouw, natuur, water, recreatie en leefbaarheid) die de provincie moet realiseren. Het Comité is ingesteld door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en zal haar bevindingen aan de minister rapporteren.

Onderwerp: Overdracht aan Gedeputeerde Staten van Gelderland van uitvoering artikel 3 Waterschapswet voor het fusieverzoek waterschappen "Veluwe" en "Vallei en Eem". (GM-beslissing d.d. 07-04-2010)
Kenmerk: 2010/0062339

De waterschappen "Veluwe" en "Vallei en Eem" hebben bij brief van 25 januari 2010 kenbaar gemaakt dat zij de wens hebben te fuseren tot één waterschap. Gedeputeerde Staten hebben besloten de voorbereidende bespreken als bedoeld in artikel 3 van de Waterschapswet op te dragen aan Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Onderwerp: Opnieuw toezenden van zienswijze op ontwerp-Nationaal Waterplan aan de Minister van Verkeer en Waterstaat. (GM-beslissing d.d. 07-04-2010)
Kenmerk: 2010/0061299

Gedeputeerde Staten hebben besloten de zienswijze op het ontwerp Nationaal Waterplan van juni 2009 opnieuw toe te sturen naar de Minister van Verkeer en waterstaat. De zienswijze is wel verstuurd maar heeft om onduidelijke redenen het ministerie nooit bereikt.

Onderwerp: Provinciale almanak IPO (GM-beslissing d.d. 12-04-2010) Kenmerk: 2009/0181810

Jaarlijks brengt het IPO de Provinciale Almanak uit. Dit naslagwerk bevat gegevens van onder andere alle functionarissen binnen de provincies op bestuurlijk en managementniveau. Gedeputeerde Staten van Overijssel stellen vast dat in dit digitale tijdperk nut en noodzaak van een papieren almanak geringer wordt. Digitale informatiebronnen zijn voor eenieder toegankelijk en hebben als voordeel dat de gegevens (vrijwel) permanent geactualiseerd kunnen worden. Gedeputeerde staten stellen het IPO daarom voor om te stoppen met de papieren uitgave van de provinciale Almanak. Als alternatief kunnen het IPO en de afzonderlijke provincies kunnen hun adresinformatie beschikbaar stellen via Overheid.nl.

Onderwerp: Reactie op publicatie ontwerp rijksinpassingsplan hoofdaardgastransportleiding Bornerbroek ­ Duitsland. (GM-beslissing d.d. 12-04-2010)
Kenmerk: 2010/0058001

Het ministerie van EZ heeft het ontwerp inpassingsbesluit hoofdaardgastransportleiding Bornerbroek ­ Duitsland dat voorziet in de aanleg van een hoofdaardgastransportleiding in procedure gebracht. Gedeputeerde Staten hebben de gelegenheid hier zienswijzen over kenbaar te maken. Zij maken van deze gelegenheid geen gebruik omdat er geen strijd is met het provinciaal belang.

Onderwerp: windenergie en inpassingsplannen
Kenmerk: 2010/0049778

De provincie stimuleert samen met de gemeenten en het rijk de productie van duurzame energie, waaronder windenergie. Raedthuys Windenergie heeft de provincie gevraagd inpassingsplannen vast te stellen voor drie windparken. De provincie zal hier nu niet op ingaan en gebruikt eerst andere mogelijkheden om windenergie te stimuleren. Inmiddels is de Crisis- en herstelwet van kracht geworden, de provincie onderzoekt welke invloed dit heeft op haar rol bij het versnellen van de bouw van windmolens.

Onderwerp: Voorbereiding bestuurlijke werkconferentie 19 maart. Kenmerk: 2009/0044626

GS zullen door gedeputeerden Klaasen en Rietkerk worden vertegenwoordigd in de bestuurlijke werkconferentie van het IPO over de financiele verhouding tussen Rijk en provincies.

Onderwerp: ontwerp-bestemmingsplan bedrijventerrein Oosterweilanden (gemeente Twenterand) Kenmerk: 2010/0047062

Gedeputeerde Staten hebben kennisgenomen van het ontwerp-bestemmingsplan bedrijventerrein Oosterweilanden te Vriezenveen, zoals dat in voorbereiding is bij de gemeente Twenterand. Gedeputeerde Staten besluiten geen zienswijze in te dienen tegen dit ontwerp-plan, onder de voorwaarde dat verdere uitbreidingen van bedrijventerreinen in de gemeente pas aan de orde komen, indien de behoefte daaraan gebaseerd kan worden op de nog op te stellen Bedrijventerreinenvisie. Dit met uitzondering van het de 1e fase van het bedrijventerrein Garstelanden te Westerhaar. Gedeputeerde Staten hebben hierover overleg gevoerd met B&W van Twenterand.

Onderwerp: Vaststellen verkenning N740 traverse Delden, Projectnummer P08010 Kenmerk: 2010/0058823

Gedeputeerde Staten hebben de verkenning N740 traverse Delden vastgesteld en hebben besloten om naast de bijdrage van de gemeente Hof van Twente een bedrag van ¤ 600.000,-- te reserveren voor het project N740 te Delden. Verder hebben Gedeputeerde Staten besloten om de planstudie voor het project N740 te Delden te starten. Hierbij wordt uitgegaan van de volgende oplossingsrichtingen: rotonde Langestraat ­ uniformeren van de rotonde; kruising Galgenmaten/Rupperink ­ vervangen van de verkeersregelinstallatie; kruising De Berken/Bernhardstraat ­ uitwerken van een rotonde oplossing. Verder wordt in het kader van ruimtelijke kwaliteit gekeken naar de aankleding van de tussen liggende wegvakken. Bij aanvang van de planstudie wordt een informatieavond voor belanghebbenden georganiseerd.

Onderwerp: Voortgang ontwikkeling Regionale Uitvoeringsdienst(en) VROM-taken Kenmerk: 2010/0059311

Gedeputeerde staten nemen kennis van recente ontwikkelingen op het gebied van de invoering van de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) en de regionale uitvoeringsdiensten voor de VROM-taken (vergunningverlening, toezicht en handhaving). Zij kiezen er voor om het proces van RUD-ontwikkeling in Overijssel actief te blijven ondersteunen. Gedeputeerde staten informeren Provinciale staten over de ontwikkelingen.

Onderwerp: POP 2007-2013: aanpassing formulieren en subsidiebeschikkingen pMJP/POP2/Leader-as Kenmerk: 2010/0061499

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot het afgeven van 3 positieve subsidiebeschikkingen in het kader van het Provinciaal Meerjarenprogramma voor het landelijk gebied. Voor deze projecten is naast een provinciale subsidie tevens een subsidie in het kader van het Europees subsidieprogramma Plattelandsontwikkelings-programma 2007-2013 (POP-2) beschikbaar. Er wordt subsidie verstrekt voor drie projecten in het kader van de LEADER-as. Dit betreft een bottom up aanpak in 6 gebieden in Overijssel met sterke betrokkenheid van gemeenten, inwoners en ondernemingen. De initiatieven dragen bij aan de sociale en economische vitaliteit van het platteland in Overijssel. Subsidie wordt verleend voor:
* het ontwikkelen en opzetten van een toeristische infrastructuur voor de organisatie van bootraces in de regio Steenwijkerland;
* het realiseren van een grensbeleving speurtocht in het grensgebied Enschede-Ahaus-Gronau voor gezinnen en scholieren per fiets;
* een samenlevingsveld bestemd voor ontmoeten, bewegen, recreatie en evenementen in Laag Zuthem.

Gedeputeerde Staten stellen hiervoor maximaal ¤ 98.514,-- aan Europese middelen (ELFPO fonds) en ¤ 32.781,-- aan eigen provinciale middelen beschikbaar. Met deze bijdragen wordt een totale investering gerealiseerd van ¤ 284.718,--

Onderwerp: Besluit aanwijzing zwemwaterlocaties 2010 Kenmerk: 2010/0064215

Op grond van de Europese zwemwaterrichtlijn is GS bevoegd en verplicht tot het aanwijzen van waterplassen als zwemwaterlocaties. Op basis van een inventarisatie en nader onderzoek in 2009, komen 26 zwemwaterlocaties in Overijssel in aanmerking om door GS de functie zwemwater/aanwijzing zwemwater toegekend te krijgen. Dit betekent daarmee dat bij genoemde locaties de controle op veiligheid en waterkwaliteit gegarandeerd wordt.




Provincie Overijssel