GroenLinks

Geen steun van PvdA voor afschaffen JSF-testtoestellen

Dinsdag 13 april 2010, 17:00u - Ineke van Gent

GroenLinks geen steun van PvdA voor afschaffen JSF-testtoestellen

GroenLinks wil een streep zetten door de Nederlandse aanschaf van de JSF-testtoestellen. Een motie daartoe heeft vandaag echter geen meerderheid behaald in de Tweede Kamer, omdat de PvdA de testtoestellen nog niet wil afbestellen. Volgens GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent is het een grote misser. "De PvdA is verlost van het coalitieakkoord met het CDA, maar durven de JSF nog steeds niet los te laten. Blijkbaar kiest de PvdA vóór de JSF." De SP, PVV, D66 en PvdD stemden voor de motie.

GroenLinks is altijd tegen de Nederlandse deelname aan het JSF-project geweest. De laatste tijd komen steeds meer onafhankelijke rapportages uit de Verenigde Staten die nieuwe grote kostenoverschrijdingen en vertragingen bij het JSF project signaleren. Van Gent wil een verdere verspilling van belastinggeld een halt toe roepen, te beginnen met de aanschaf van de JSF-testtoestellen. De huidige economische crisis vereist bovendien bezuinigingen en juiste prioriteitstelling.

"Er moet geen belastinggeld besteed worden aan de bodemloze put die de JSF is geworden. Het is tijd dit rechtse hobbyproject stop te zetten en het geld uit te geven aan beter onderwijs, zorg en werkgelegenheid", aldus Van Gent.