Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

12 april 2010

Beantwoording kamervragen van het lid Çörüz (CDA).

2010Z04963 Vragen van het lid Çörüz (CDA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht dat het politiekorps Gelderland-Zuid onder preventief toezicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is gesteld. (Ingezonden 19 maart 2010)
1 Staat het politiekorps Gelderland-Zuid onder preventief toezicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties? 1) Ja.
2 Hoe verhoudt zich dit met de afspraak met u dat bezuinigingen niet ten koste zullen gaan van blauw op straat? In het regionale politiebestel is het Regionaal College van een politiekorps verantwoordelijk voor het afstemmen van de uitgaven op de inkomsten en het vaststellen van de begroting. Het onderhandelingsakkoord dat de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de korpsbeheerders in september 2009 hebben gesloten ten behoeve van het oplossen van de financiële problematiek dient hierbij te worden betrokken. Kern van deze afspraken is een hogere efficiëntie, meer samenwerken en het op peil houden van de landelijke operationele sterkte. De afspraak die met het Korpsbeheerdersberaad is gemaakt betreft de totale operationele sterkte van de politiekorpsen; regionale fluctuaties in de sterkte zijn daarom niet alleen mogelijk, maar veelal ook een logisch gevolg van de jaarlijkse actualisatie van de regionale budgetten. Zoals eerder toegezegd zal ik de Tweede Kamer twee keer per jaar informeren over de sterkteontwikkeling bij de Nederlandse politie.
3 Is het waar dat het korps recht heeft op extra geld van ruim tien miljoen euro? In 2009 is onderzoek gedaan naar de herijking van het budgetverdeelsysteem. In maart 2010 heeft de Stuurgroep het rapport met advies aan mij aangeboden. Momenteel vindt overleg plaats met de korpsbeheerders, waarna ik zal besluiten over de herijking. In de junicirculaire van 2010 zullen de budgetten voor de regionale politiekorpsen voor het jaar 2011 worden gepresenteerd. Aangezien besluitvorming over de herijking nog moet plaatsvinden, kan op dit moment niet vooruit gelopen worden op de uitkomsten van de herijking per regionaal politiekorps. Het preventief toezicht heeft betrekking op de begroting van 2010.
4 Staan er meer korpsen op de nominatie om onder het preventief toezicht te gaan vallen? In 2010 zijn 13 van de 25 regionale politiekorpsen onder preventief toezicht gesteld.
1) Omroep Gelderland, 17 maart 2010