FloraHolland


Bolbloemenbericht week 14

FLORAHOLLAND (13 april 2010) - Op de valreep nogmaals het credo voor de komende donderdag "Secretaressedag" herhaald: Een mooie vraagimpuls is te verwachten op Secretaressedag, donderdag 15 april. Het is het-moment-bij-uitstek om eindelijk eens die welverdiende waardering te uiten op een spontane manier. Aan alle managers (en wie is dat niet tegenwoordig?) van Nederland en België: Verras je `linker- en rechterhand' met een schitterende bos en ervaar wat bolbloemen doen!

We hebben die extra vraagimpuls hard nodig. De prijsdip na Pasen was aanzienlijk bij de tulpen, de lelies en narcissen, ondanks het aanhoudende frisse weer. Bij andere producten viel de prijs mee of werden ze juist duurder. Het heeft alles te maken met de omschakeling van de inkooppatronen van de voorjaarsbloeiers naar het zomer-bollenassortiment.
Jaarlijks blijkt Pasen voor de voorjaarsbloeiende bolgewassen een teken voor de bloemenhandel om niet massaal in het winterassortiment te blijven handelen.
Natuurlijk is de overgang niet abrupt en ook sterk weersafhankelijk maar de consument staat wel meer open voor andere producten. In de 4-daagse veilweek werden
103 miljoen bolbloemen aangevoerd voor een gemiddelde prijs van EUR 0,15. Dat was over de gehele bolbloemenlinie een cent minder dan vorige week.

Voor de komende weken geldt dat het aanbod snel zal veranderen. De tulpen-, narcissen- en hyacintenaanvoer zal zienderogen slinken en dat kan voor de prijsvorming wel eens gunstig uitpakken. Al is het wel zo dat er vorige seizoen sprake was van een grote bollenoogst en nog niet alle bloemen zijn al op de markt gebracht. Gelukkig gaan de grote Duitse supermarkten ook deze week flink door en ook in Engeland heeft een aantal retailers mooie tulpenprogramma's tot aan Moederdag. Maar een goede of slechte prijs kent juist in deze periode een wankel evenwicht in relatie tot het aanbod.

Tulpen
Het aanvoerniveau bleef hoog in de week na Pasen. Bijna 75 miljoen tulpen passeerden de klok en FloraHolland Connect en die gingen voor gemiddeld EUR 0,12. De slechtste partijen vonden geen eigenaar en dat was een teken aan de wand voor de tanende vraag na Pasen. Hoewel veel supermarkten nog volop doorgaan deze week is het merkbaar dat consumenten niet meer die aantallen willen verwerken als afgelopen maanden. Het aantal aanvoerders dat de komende week de aanvoer zal afbouwen, omdat men de bollenteelt op het land ook weer moet gaan managen, is gelukkig groot. Zodat de retailers die doorgaan tot en met juni met een rendabel evenwicht tussen vraag en aanbod te maken krijgen. Het schrikbeeld van vorig jaar, toen direct na Pasen de prijzen faliekant onderuit gingen en alsnog voor een matig seizoensresultaat zorgde, is nog niet vergeten.

In Rijnburg begon de week op dinsdag met ruim 8,5 miljoen tulpen. Het aantal plukkers was verdrievoudigd in vergelijking met de vrijdag ervoor en ligt nu op het dubbele aantal in vergelijking met vorig jaar. De gemiddelde tulpenprijs was EUR 0,12. Een pluktulp bracht gemiddeld EUR 0,09 op. Het is goed merkbaar dat de grote kopers in met name Duitsland voor een deel wegvallen en sommige supermarkten aan het overschakelen zijn. We sloten de week met een middenprijs van EUR 0,104. Pluktulpen brachten vrijdag EUR 0,06 op. Goede uitschieters waren dubbel paars, dubbel roze en rood. De hoogste prijzen waren voor partijen `Antraciet' EUR 0,26, `Foxtrot' EUR 0,38 en `Red Princess' EUR 0,35.

Lelies
De prijsvorming stond flink onder druk deze post-Paasweek. Een belangrijke oorzaak ligt in het flink toegenomen aanbod, want ondanks een dag minder veilen werd slechts 8 procent minder lelies aangevoerd. De voorspelling dat er nogal wat, door de koude, donkere en lange winter, uitgestelde productie op de markt komt, doet nu zijn invloed gelden.

In Aalsmeer gingen alle lelie-veilgroepen fors onderuit in gemiddelde prijs na Pasen.
In de veilgroep Orientals liep de prijs terug van EUR 0,72 op dinsdag naar EUR 0,55 op donderdag. De lagere waardering was op vrijwel alle fronten, een enkele uitzondering daargelaten, merkbaar. Alleen zware 'Robina' en 'Santander' wisten zich enigszins aan de malaise te onttrekken. De aanvoer in de kleinste lelie-veilgroep, de Longiflorum lag 10 tot 15 procent lager dan vorige week. De gemiddelde prijs lag tussen EUR 0,40 en EUR 0,45.
De 1-koppers werden naar het einde van de week beter betaald dan de 2 en 3-op sortering. In de veilgroep LA/Aziaat daalde de gemiddelde prijs met een klein dubbeltje naar op z'n laagst EUR 0,32 op donderdag. Aan het eind van de week vielen crème en geel ver terug in prijs. Rood en wit wisten redelijk stabiele prijzen te realiseren. Roze blijft het erg goed doen met prijzen voor 'Brindisi' tot boven de 7 dubbeltjes.

In Naaldwijk kwamen op dinsdag extra veel bloemen voor de klok, wat achteraf de beste dag van de week is geworden wat betreft prijs. De Aziaten begonnen op dinsdag met EUR 0,34 en zakten naar EUR 0,33 op vrijdag. Geel en oranje stonden onder druk tussen 3 en 4 dubbeltjes, maar wit/rood en lichtroze waren geliefder bij de kopers, die prijzen haalden tussen de 4 en 6 dubbeltjes. Vorig jaar kwamen we niet verder dan EUR 0,26. Bij de La-Hybride haalden we vorig jaar EUR 0,27 voor een steel in de Paasweek, maar nu betaalde de koper er EUR 0,31 voor. Ook hier stond geel en oranje onder druk, terwijl 'Brindisi' door het schaarse aantal tussen de 7 en 8 dubbeltjes van de hand gingen. Bij de Longiflorums was EUR 0,39 een fractie minder dan vorig jaar. Het waren vooral de schaarse 1-pitters die tot
EUR 0,77 voor rumoer op de tribune zorgden. De Orientals daalden in stuks maar ook in prijs. Nu kwamen we uit op EUR 0,66, terwijl vorige week nog EUR 0,82 voor een steel. Vooral wit stond door het grote landelijke aanbod flink onder druk. Niet alleen het lichte maar ook het zware slag moest in prijs toegeven. De roze soorten deden het beter. De middenprijs was nog wel 2,5 cent beter dan vorig jaar.

In Rijnsburg was het deze week na de Pasen een rustige week. Vooral bij de Aziaten kwam er een bescheiden aanbod voor de klok. Bij de LA-Hybriden had geel een groot aandeel.
Dit was weer van invloed op de gemiddelde prijs die terugzakte naar EUR 0,32. Bij de Oriental-hybriden hadden met name de zwaardere sorteringen het moeilijk. We kwamen uit op een gemiddelde prijs van EUR 0,66 en dat was zo'n EUR 0,11 lager dan de week ervoor. Bij de Longiflorums nog steeds hetzelfde beeld, waarbij op vrijdag een paar mooie partijen `Tanita' en `Pink Heaven' de euro ruim passeerden.

Freesia's
De Freesia's bleven mooi aan de prijs na een stroeve start op dinsdag. Bij een vrijwel vergelijkbaar dagelijks aanbod bleven de prijzen op een mooi gemiddelde van EUR 0,15 hangen.

Irissen
De irisaanvoer kwam uit op bijna 2 miljoen stuks concernbreed en de gemiddelde prijs was - met een dip op woensdag - gemiddeld op EUR 0,13. Dat is dik 2 cent beter dan vorig jaar en rendabel voor alle marktpartijen.

Calla
De Calla-aanvoer groeit sterk in het kleinbloemige segment. De twee kwartjes gemiddeld was dan wel 8 centen minder dan vorige week maar ligt bij een fors hoger aanbod een cent hoger dan vorig jaar.

Hyacinten
Ook het hyacintenseizoen nadert zijn einde. Gemeten vanaf week 30 vorig jaar tot en met afgelopen week hebben we concernbreed te maken met een aanvoergroei van zo'n 3 procent. De prijsvorming is desondanks flink verbeterd ten opzichte van vorig jaar en komt nu 3 cent hoger uit op EUR 0,26. Echter, een echte seizoensvergelijking is niet reëel omdat we vorig jaar Pasen nog te goed hadden. Concernbreed was er sprake van een gehalveerd aanbod vergeleken met vorige week met een concernprijs van EUR 0,23.

Het assortiment neemt nu ook op de klokken van Rijnsburg af, waardoor het aandeel blauw in het pakket toeneemt. In Rijnsburg kwamen we deze week uit op een gemiddelde prijs van EUR 0,24. Als we het gehele seizoen bekijken zien we een afname in aanvoer van 3 miljoen stelen op de Rijnsburger klok. Er was dit jaar echter aardig wat vraag vanuit o.a. Engeland, zodat er behoorlijk wat stelen niet voor de klok terecht kwamen. Die extra vraag zien we ook terug in de gemiddelde prijs. Met name vanaf week 8 zagen we de prijs dit jaar sterk verbeteren in vergelijking met vorig jaar. Over het seizoen tot nu toe komen we in Rijnsburg EUR 0,04 hoger uit ten opzichte van vorig jaar en dat is een mooie ontwikkeling.

Narcissen
Het narcissenaanbod was nog slechts een kwart van dat van vorige week. Concernbreed deden de 1,5 miljoen stelen nu EUR 0,07 en dus een dikke stuiver minder dan in de Paasweek.
Waar vorig jaar de narcis in Rijnsburg in de week na de Pasen van 2,4 miljoen terugviel naar nog geen 60.000 stuks, komen we dit jaar - na de 3 miljoen aangevoerde stelen van vorige week - nog altijd uit op zo'n 560.000 stelen. Qua middenprijs moesten we echter wel inleveren. Zaten we vorig jaar in die week gemiddeld nog op zo'n EUR 0,09, dit jaar moeten we genoegen nemen met een gemiddelde van een stuiver. Vergelijken we de afgelopen twee seizoenen met elkaar vanaf week 45 dan zien we t/m week 13 een toename in aanvoer van 1 miljoen stelen. Vorig seizoen liep i.v.m. de late Pasen echter nog twee weken langer door, waardoor er toen uiteindelijk zo'n 3 miljoen stelen meer verhandeld zijn. De gemiddelde prijs kwam dit jaar met EUR 0,13 wel zo'n EUR 0,02 hoger uit. Al met al een aardig seizoen.

Amaryllissen
Vergeleken met vorige week halveerde de Amaryllisaanvoer en de gemiddelde prijs kwam voor 250.000 stuks uit op EUR 0,66.