Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Brandveiligheidsvoorzieningen ontbreken in lokaal kinderopvang (persbericht 027, 2010)

Last onder dwangsom
Villa KakelbontHet college van Burgemeester en Wethouders heeft Villa Kakelbont Zeijen B.V. verplicht met ingang van 9 april 2010 de kinderopvang van 0 tot en met 3 jaar te staken in een lokaal van de St. Gerardus Majellaschool aan de Talmastraat 2 in Hoogezand. In het lokaal ontbreken een aantal wettelijke verplichte brandveiligheidsvoorzieningen. Hoewel het bedrijf wist dat eerst deze voorzieningen moesten functioneren, is het lokaal toch zonder de voorzieningen in gebruik genomen. Gaat het bedrijf door met het gebruik of wordt het gebruik hervat voordat de voorzieningen zijn getroffen, dan moet het bedrijf per overtreding ⬠15.000,-- betalen.

Voor de opvang van kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 3 jaar moet het lokaal op grond van het landelijke Bouwbesluit 2003 de volgende brandveiligheidsvoorzieningen hebben:

Â


- Het slaapgedeelte moet ten minste 30 minuten brandwerend zijn afgescheiden van de rest van het gebouw.


- In de buitengevel van het slaapgedeelte moet een nooduitgangsdeur aanwezig zijn die voorzien is van een paniek- of gelijkwaardige sluiting.


- Boven de nooduitgangsdeur moet een armatuur met noodverlichting en vluchtwegaanduiding aanwezig zijn.

Â

Op 7 april 2010 heeft een toezichthouder van de Brandweer geconstateerd dat het lokaal zonder deze voorzieningen voor de doelgroep in gebruik is genomen. In de brief van 12 februari 2010 aan Villa Kakelbont heeft de Brandweer de eisen meegedeeld. Verder staat in de brief dat de voorzieningen moeten zijn uitgevoerd en gecontroleerd voordat het lokaal in gebruik wordt genomen..

Â

Het bedrijf heeft echter anders gehandeld. Er bestaat geen ontheffingsmogelijkheid van de verplichtingen. De brandveiligheid van de allerjongsten is in het geding. Daarom hebben Burgemeester en Wethouders besloten direct de last onder dwangsom op te leggen.