Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Bevrijding WO II Hoogezand-Sappemeer (persbericht 024, 2010)

â65 jaar laterâ¦.â: herinneren, exposeren, beleven Op 13 april 1945 is Hoogezand-Sappemeer door de geallieerde troepen bevrijd van de Duitse bezetter. De gemeente organiseert ter gelegenheid van 65 jaar bevrijding een herinneringsbijeenkomst, een expositie in het gemeentehuis en een fietstocht langs locaties in de gemeente die een belangrijke betekenis hebben gekregen door de Tweede Wereldoorlog. Het levend houden van deze geschiedenis onder de titel â65 jaar laterâ¦â¦â dient er toe om de jongste generaties bij te brengen dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Herinneringsbijeenkomst

In het gemeentehuis en/of Het Kielzog zullen op 13 april verschillende sprekers stilstaan bij 65 jaar bevrijding van Hoogezand-Sappemeer. Onder andere burgemeester Yvonne van Mastrigt, directeur van het herinneringscentrum Kamp Westerbork Dirk Mulder en enkele ooggetuigen blikken vanuit verschillende invalshoeken terug op de periode 1940-1945.

Â

Tentoonstelling

In de expositieruimte in het gemeentehuis is van 14 april tot en met 5 mei 2010 een kleine tentoonstelling ingericht met unieke, in bewaring gegeven of nagelaten, voorwerpen en met een aantal zeefdrukken van Groninger kunstenaars. De voorwerpen âvertellenâ een oorlogsverhaal van Hoogezand en Sappemeer. De zeefdrukken zijn in opdracht van de gemeente gemaakt in 1980, 35 jaar na de bevrijding.

Â

Fietsen langs sporen van de Tweede Wereldoorlog in Hoogezand-Sappemeer

âI went that way. It was hard to walk between the dikesâ. Dit is de verklaring van de Amerikaanse Eerste Luitenant Robert Wescott Brown nadat hij met zijn Amerikaanse Jager op 22 december 1943 in de Onnerpolder een noodlanding heeft gemaakt. Hij is in de richting van België gestuurd door Fré Teuben en zijn broertje, twee jongens die getuige zijn van de crash.Â

Â

De noodlanding van het vliegtuig van Robert Wescott Brown, maar ook andere herinneringen staan centraal in een bijzondere fietstocht langs sporen van de Tweede Wereldoorlog in Hoogezand-Sappemeer. Op een routekaart staan dertien locaties, waar zich destijds een dramatische of andere bijzondere gebeurtenis heeft afgespeeld. Ook de geschiedenis van deze gebeurtenissen staat er op vermeld. Deze routekaart is vanaf 14 april verkrijgbaar bij de VVV in Hoogezand, de openbare bibliotheken in Hoogezand en Sappemeer en de receptie in het gemeentehuis.

Â

Op deze locaties is van 13 april tot en met 5 mei 2010 het verhaal te lezen van een aantal verzetsmensen en Joodse inwoners, van een ondergedoken dwangarbeider en een burger-oorlogsgetroffene, van een kind wiens vader lid was van de NSB en van een overlevende van de Japanse bezetting.