Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Last onder dwangsom Pars Navis Shipyard (persbericht 023, 2010)

Brandmeldinstallatie ontbreekt in bedrijfsruimte Het college van Burgemeester en Wethouders verplicht Pars Navis Shipyard B.V. aan de Rijksweg 18a in Westerbroek, voor 1 juni 2010 een brandmeldinstallatie aan te brengen in de bedrijfsruimte. Ondanks verschillende gemeentelijke aanmaningen voldoet het bedrijf nog steeds niet aan de wettelijke eis. Voor 16 april 2010 moet het programma van eisen en de projecteringstekening van de installatie bij de brandweer zijn ingeleverd. Gebeurt dit niet, dan moet het bedrijf op 16 april ⬠4.000,- en op 1 juni ⬠20.000,- betalen.

In het landelijke âBesluit brandveilig gebruik bouwwerkenâ heeft de wetgever in een aantal situaties de aanwezigheid van een goed functionerende brandmeldinstallatie verplicht gesteld. Er bestaat geen ontheffingsmogelijkheid voor deze verplichting. De brandmeldinstallatie is verplicht omdat deze een belangrijke voorwaarde is voor een snelle en veilige ontvluchting van een gebouw. De bedrijfsruimte van het bedrijf Pars Navis betreft een dergelijke situatie. Â

In het afgelopen jaren heeft de gemeente het bedrijf een aantal malen de gelegenheid geboden om vrijwillig de brandmeldinstallatie aan te brengen. Helaas heeft het bedrijf het op het besluit met de last onder dwangsom aan laten komen.