Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

13 april 2010

Nr. 10/030

Dubbele kinderbijslag Egypte vaak onterecht, SVB vordert terug

In bijna driekwart van de onderzochte gevallen is vorig jaar ten onrechte dubbele kinderbijslag uitbetaald voor kinderen die in Egypte wonen en naar school gaan. Bij 78 van de 108 onderzochte kinderbijslaguitkeringen was sprake van een onrechtmatigheid. De 108 onderzochte uitkeringen zijn alle dubbele kinderbijslaguitkeringen die op het moment van het onderzoek werden uitbetaald voor in Egypte wonende kinderen. De Sociale Verzekeringsbank heeft inmiddels in totaal voor bijna 90.000 euro aan boetes en terugvorderingen opgelegd.

Dit schrijft minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mede namens minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin aan de Tweede Kamer.

Ouders kunnen recht hebben op dubbele kinderbijslag voor kinderen die uitwonend zijn. Dit geldt ook voor kinderen die in het buitenland wonen en daar onderwijs volgen. In veel van de onderzochte gevallen verbleven de kinderen echter bij één van de ouders in Egypte.

Donner noemt de uitkomsten van het onderzoek van de Sociale Verzekeringsbank verontrustend en onacceptabel. 'Een dergelijke fraude met sociale zekerheid tast ook in gevallen als deze waar het gaat om lage absolute aantallen, de solidariteit aan die de grondslag is van ons systeem en dient krachtig bestreden te worden', aldus de minister.

Het onderzoek is in november vorig jaar gestart. De SVB heeft de regels inmiddels verscherpt. Ouders die dubbele kinderbijslag aanvragen voor kinderen in Egypte hebben sinds 1 januari van dit jaar een zogeheten presentatieplicht. Dit houdt in dat beide ouders zich ieder kwartaal met hun paspoorten moeten melden bij de Sociale Verzekeringsbank zodat die kan vaststellen of zij in Nederland wonen.