Senternovem

13-04-2010 |

Studie Schatgraven naar energiezuinige woningen: meer bewoner, beter bouwproces

In 2020 moet iedere nieuwe woning in Nederland energieneutraal zijn en moeten bestaande woningen zeer energiezuinig zijn. Tegen deze achtergrond heeft Agentschap NL een evaluatiestudie laten uitvoeren: 'Schatgraven in de bestaande bouw'. De studie onderzoekt de resultaten van energiezuinige woningbouw in de afgelopen jaren. Uit de evaluatie blijkt dat 70% van de projecten zo'n dertig procent energiezuiniger is dan het landelijk gemiddelde. Maar, zo blijkt ook uit de studie dat bewoners vaak niet tevreden zijn over het binnenklimaat, de akoestische kwaliteit en het ruimtebeslag van de speciale installaties.

Regelbaarheid van ventilatie en binnentemperatuur wordt genoemd als voornaamste probleem. Voor toekomstige energiezuinige bouw en renovatie betekent dit vooral dat het gebruik en de bewoner in het ontwerp- en bouwproces centraal moeten staan, zodat die bijvoorbeeld het binnenklimaat gemakkelijk zelf kan regelen. De studie, die is uitgevoerd door de BouwhulpGroep architecten en adviseurs, wordt door Agentschap NL op de BouwRAI gepresenteerd.

Eindgebruiker centraal stellen
Wat betreft woonkwaliteit valt er dus nog veel winst te halen. Wat betekent dit voor toekomstige concepten voor energieneutrale woningen? Van belang is dat het gebruik en de eindgebruiker (de bewoner) in het ontwerp- en bouwproces centraal staan. Regelbaarheid, gebruiksgemak en zorgvuldig omgaan met ruimte zijn hierbij sleutelbegrippen. Zo moet het ontwerp al rekening houden met de ruimte voor installaties en kanalen in de woning, zodat dit niet ten koste gaat van leef- en bergruimte voor bewoners. Ook moet de bewoner zelf, naar individuele behoefte, gemakkelijk het binnenklimaat kunnen regelen.

Bouwproces verbeteren
Bij het realiseren van energiezuinige woningen is meestal sprake van een technische benadering. Door daarop de nadruk te leggen, sluiten ze vaak onvoldoende aan op het gebruik in de praktijk. Een voorbeeld is het toepassen van gebalanceerde ventilatie zonder onderhoud en beheer te borgen: de bewoner wordt geacht zelf de filters te reinigen en te vervangen, maar doet dit lang niet altijd.

In het Nederlandse traditionele bouwproces kan veel misgaan als het gaat om energiezuinig bouwen. Het proces van ontwerp tot beheer duurt lang en kent vele partijen met wisselende kennis en belangen. Het blijkt dat adviseurs door gebrek aan kennis zich beperken tot het niveau van een schetsontwerp. De partijen die het ontwerp verder moeten brengen, zoals installateurs en leveranciers, worden tijdens de aanbesteding vaak op prijs geselecteerd. De uitwerking is dan afhankelijk van de toevallige kennis en ervaring en van het prijsniveau dat bedongen is. Het bewaken van dergelijke bouwprocessen is dus van groot belang. Per fase moeten vooraf prestaties worden geformuleerd en daarna moet er gecontroleerd worden of die prestaties wel zijn geleverd.

Samenwerking en kennisuitwisseling tussen de partijen is belangrijk bij het ontwikkelen van energieneutrale woningen en het toepassen van nieuwe technieken. Dat betekent dat ketenintegratie gedurende het hele proces moet plaatsvinden. Kennis is nu vaak verdeeld over adviseurs, leveranciers en uitvoerende bedrijven. Voorzichtig wordt geëxperimenteerd met projectoverschrijdende samenwerking, waarbij investeringen over meerdere projecten kunnen worden afgeschreven.