Gemeente Almere

Informateur Almere brengt advies uit

13-04-2010

Hans Andersson Informateur Hans Andersson brengt ter afsluiting van de tweede informatieronde voor de coalitievorming in Almere een advies uit. In de derde ronde van de informatie adviseert hij te onderzoeken of het mogelijk is besprekingen te starten met PvdA, VVD, D66 en Leefbaar Almere over een mogelijk coalitieakkoord.

Dit college zou kunnen steunen op een meerderheid van 21 zetels in de raad, heeft een programmatische overeenstemming, doet recht aan de verkiezingsuitslag en kan zich gesteund voelen door de Almeerse bevolking. Een college van PvdA, VVD, D66 en Leefbaar Almere zou kunnen bestaan uit zes wethouders.

Mocht deze combinatie niet mogelijk zijn, omdat de combinatie van D66, Leefbaar Almere en GroenLinks vasthoudt aan gezamenlijke deelneming aan een college, dan is het advies om te gaan onderhandelen met PvdA, VVD, CDA+ChristenUnie en de SP. Maar ook andere combinaties voor een coalitie dienen in de volgende ronde niet te worden uitgesloten. De informateur acht een deelname van de PVV en GroenLinks aan een college, vooral gezien de programmatische verschillen, niet realistisch en daarom niet aan te bevelen.

De opdracht van Andersson is het vormen van een stabiel en breed gedragen college. In de vervolggesprekken staan vier inhoudelijke thema's centraal: de huidige stad, de groei van Almere, veiligheid en onderwijs. Deze hebben inhoudelijke samenhang als bestuurlijke agenda voor de coalitieonderhandelingen. Het financiële kader is daarbij ook een zeer belangrijk onderwerp.

Kijk voor het gehele advies en het programmatisch verslag op www.almere.nl.