Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kabinetsreactie op het Wetgevings- en Werkprogramma 2010

Kamerbrief inzake Kabinetsreactie op het Wetgevings- en Werkprogramma 2010

Kamerbrief | 13 april 2010

Het doet mij genoegen u hierbij te kunnen aanbieden de kabinetsreactie op het wetgevings- en werkprogramma 2010 van de Europese Commissie.

In de kabinetsreactie en de bijlage wordt evenals vorig jaar een appreciatie gegeven van de strategische oriëntatie van het wetgevings- en werkprogramma van de Commissie.

In de bijlage (I) is een selectie opgenomen van nieuwe initiatieven van de Commissie waarvan het kabinet heeft geoordeeld dat deze voor Nederland van mogelijk groot belang zullen zijn vanwege bijvoorbeeld politiek en/of maatschappelijk belang, relatief grote financiële gevolgen of complexiteit van de implementatie.

Dit wetgevingsprogramma is het eerste van het nieuwe college van EU-Commissarissen dat begin dit jaar door het Europees Parlement werd beëdigd. Gevolg daarvan is dat dit programma ons later bereikt dan gebruikelijk en de periode tot het volgende wetgevingsprogramma (naar verwacht in november a.s.) korter is.

Onderstreept dient te worden dat het een eerste appreciatie en selectie betreft, merendeels gebaseerd op beperkte informatie van de Commissie. De afzonderlijke appreciaties van de initiatieven hebben dus een voorlopig karakter. In de loop van 2010 zullen de contouren van de te verwachten Commissievoorstellen scherper worden en zullen de eerste oordelen aangevuld en/of gewijzigd moeten worden. Voorts kan opgemerkt worden dat de aangekondigde initiatieven die niet geselecteerd werden voor de eerste appreciatie, niet uit het vizier van het kabinet verdwijnen. Zoals altijd zal Nederland ook bij de verdere vormgeving van en besprekingen over deze initiatieven een actieve rol wensen te spelen.

Het kabinet ziet uit naar de gedachtenwisseling met Uw Kamer over het wetgevings- en werkprogramma van de Europese Commissie en de kabinetsreactie.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen