Stichting Natuur en Milieu

Mirjam de Rijk kandidaat-wethouder Groen Links Utrecht

Directeur Mirjam de Rijk gaat Natuur en Milieu verlaten. Ze is namens GroenLinks kandidaat voor een wethouderspost in Utrecht.

Mirjam de Rijk heeft zich bij Natuur en Milieu vijf jaar lang met hart en ziel ingezet voor een duurzame toekomst. De combinatie van het persoonlijke en het politieke vind ik belangrijk, zegt ze in een interview in het laatste nummer van Terra over een duurzaam 2025. Het helpt niet genoeg als alleen milieubewuste mensen hun koopgedrag aanpassen. Diezelfde mensen moeten zorgen dat er een goed milieubeleid komt, waardoor het voor iedereen aantrekkelijk wordt om groene keuzes te maken. Velen willen dat, kijk naar Zeekracht. Mensen kopen zelf een aandeel in een windmolen en sporen tegelijk de politiek aan om op te schieten met wind op zee.

Prikkels zijn nodig om mensen en bedrijven te stimuleren om de goede dingen te doen, zegt ze in hetzelfde interview. Het is toch raar dat kolenstroom goedkoper is dan windstroom? Technisch is duurzaamheid een fluitje van een cent.

In de afgelopen vijf jaar was Natuur en Milieu veelvuldig in de media met een eigen, herkenbaar geluid: van het energieplan Green4Sure tot de campagne Zuinig op Ruimte, van de Nacht van de Nacht tot Zeekracht, van de elektrische autos tot de Groene Schatkist vol vergroening van belastingen. Een greep uit de hoogtepunten van Natuur en Milieu onder haar leiding.

Natuur en Milieu is inmiddels gestart met de procedure voor een opvolger.

Publicatiedatum: 13-04-2010