Gemeente Dongen

Kraanmachinist graaft Engelse raket uit WO II op

Publicatiedatum: 13-4-2010

Dinsdag 13 april heeft een kraanmachinist tijdens werkzaamheden op het voormalig Cebeco-terrein in s Gravenmoer een kop van een Engelse raket uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven.

Het voormalig Cebeco-terrein is ernstig vervuild en wordt gesaneerd door Dura Vermeer om woningbouw mogelijk te maken. Omdat het saneringswerkzaamheden betreft, wordt er laag voor laag afgegraven. De vondst werd daardoor tijdig gedaan.

Al snel ontstond het vermoeden dat het ging om een restant uit de Tweede Wereldoorlog. De uitvoerder schakelde de politie in. De politie nam vervolgens contact op met de Explosieven Opruimings Commando Koninklijke Landmacht (EOCKL).

Snelle actie
Omdat het een vondst betrof dichtbij een woonwijk, gaf de EOCKL de hoogste prioriteit aan de afhandeling van de melding. De specialisten waren snel ter plekke en stelden vast dat het ging om een kop van een Engelse raket; de zogeheten 60 lbs air to ground rocket (60 LB SAP). De kop heeft een afmeting van ongeveer 55 cm lang.

De raketkop bleek goed transporteerbaar. In een achterliggend weiland is met een graafmachine een groot gat gegraven. Daarin zijn de raketkop en een paar explosieven van de EOCD gelegd. Vervolgens is het gat dichtgegooid met zand en is de raketkop op veilige afstand onschadelijk gemaakt.

Geen gevaar
Volgens deskundigen is er tijdens de gehele operatie geen gevaar geweest voor de omwonenden. De ervaring van de EOCLK leert dat er geen aanleiding is om extra onderzoek te doen naar andere explosieven ter plaatse. De werkzaamheden op het bouwterrein zijn inmiddels weer hervat.

Historie
Marius Verhagen, voorzitter van de Heemkundekring Des Graven Moer, reageert verrast. In augustus/september 1944 is er een Engelse beschieting op de Haven geweest. Daar lagen destijds veel schepen. Het is voor het eerst dat zon vondst is gedaan.

Burgemeester Simone Dirven-van Aalst, die dinsdagmiddag ter plaatse was, heeft toegezegd dat zij binnenkort aan de Heemkundekring de scherven zal overhandigen.