Meisjes bereiden zich serieuzer voor op het eindexamen


Meer dan 60% van de deelnemers van examentrainingen is vrouw

DELFT, 20100413 -- Meisjes bereiden zich serieuzer voor op het eindexamen dan jongens, blijkt uit de aanmeldingen voor examentrainingen. Vooral voor aankomend geneeskundestudenten zijn extra bijlessen erg gewild. Door hoge cijfers te halen, is loting niet nodig. Bijna tweederde van de deelnemers van meerdaagse examentrainingen is vrouw.

De verhouding tussen jongens en meisjes verschilt per vak. Bij wiskunde A en B zijn er ongeveer net zoveel jongens als meisjes die bijlessen volgen, terwijl bij natuur- en scheikunde tweederde van de deelnemers vrouw is. "Geneeskunde is een geliefde studie onder meisjes en hiervoor zijn natuur- en scheikunde verplicht", aldus Joost Lasschuit, directeur van Lyceo Examentraining, "Bovendien willen ze een acht of hoger halen zodat ze de loting voor deze numerus fixus studie omzeilen." De grote instroom van vrouwen bij de studie geneeskunde wordt bevestigd door prof.dr. J.R.E. Haalman van de Universiteit Utrecht. "Op dit moment is rond zeventig procent van onze eerstejaars studenten vrouw en maar dertig procent man."

Els Nelissen, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Studiebegeleidingsinstituten (LVSi) is verbaasd over de grote aandacht van meisjes voor examentrainingen. "Meisjes lopen voor in de neurologische ontwikkeling en zijn zo eerder in staat om te plannen en te organiseren. Om op het laatste moment nog voor een 8 of een 9 te gaan past meer bij jongens."

Uit internationaal onderzoek blijkt dat meisjes internationaal net zo goed zijn in exacte vakken als jongens. Nederland loopt hierin echter achter, blijkt uit hetzelfde onderzoek. "Dit verschil was voor ons reden om nog eens goed naar onze deelnemers te kijken", aldus Lasschuit. "En de cijfers spreken voor zich. Meisjes bereiden zich serieuzer voor op het eindexamen, bijna tweederde van onze deelnemers is vrouw."

De afgelopen jaren heeft Lyceo enkele duizenden havo- en vwo-leerlingen begeleid in de voorbereiding op het eindexamen. Een grondige analyse van de verhouding tussen jongens en meisjes voor de verschillende niveaus en vakken bleek enkele opvallende resultaten op te leveren.

In het onderzoek is er gekeken naar de verschillen tussen havo en vwo leerlingen en de verschillen tussen vakken. Voor economie bleek dat voor havoleerlingen de verhouding tussen jongens en meisjes ongeveer gelijk is. Terwijl voor het vwo bij deze vakken ruim tweederde van de deelnemers vrouw is. Uit cijfers van het CBS blijkt dat meisjes op de havo vaker kiezen voor het profiel cultuur en maatschappij dan op het vwo. In dit profiel zit economie niet als verplicht vak.

Op de havo is het opvallend dat 60% van de wiskunde B deelnemers man is. Volgens cijfers van het CBS is op de havo 62% van de leerlingen die een natuurprofiel (met wiskunde B) volgt een jongen. Bij het vwo is dit 55%.

Over Lyceo

Lyceo is in 2005 opgericht door twee oud-studenten van de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Inmiddels zijn er tien vaste medewerkers werkzaam en ongeveer 250 parttime begeleiders. Lyceo organiseert examentrainingen en huiswerkbegeleiding door het hele land. Dit gebeurt in samenwerking met de TU Delft, Vrije Universiteit Amsterdam, Fontys Lerarenopleiding Tilburg en Noordhoff Uitgevers.

De missie van Lyceo is om examentrainingen en huiswerkbegeleiding toegankelijk te maken voor iedere scholier. Dit gebeurt door samen te werken met universiteiten, hogescholen en middelbare scholen en vernieuwend te zijn in het aanbieden van begeleiding.