Letselschadeadvocaat bij tv-programma missers


BREDA, 20100413 -- Dit seizoen is letselschadeadvocaat Rob Vermeeren uit Breda als vast panellid aangeschoven bij het TV-programma Missers van de AVRO. Het programma stelt medische fouten aan de orde en de strijd die slachtoffers van deze fouten vaak moeten voeren.

Met deelname aan het programma wordt getracht, naast het emotionele leed van slachtoffers in beeld te brengen en het preventieve effect dat hiermee wil worden bereikt, ook aandacht te geven aan de juridische vragen die bij medische fouten opkomen. De overtuiging bestaat dat hiermee slachtoffers nog meer worden geholpen in hun zoektocht naar erkenning.

`De eerste uitzending van Missers levert al meteen spannende televisie op vanwege de confrontatie met een plastisch chirurg die onlangs voor de derde maal werd berispt door het Regionaal Tuchtcollege. Tot verbazing van het slachtoffer biedt hij toch publiekelijk zijn excuses aan'.

De juridische complexiteit bij medische fouten maakt dat de bijstand van een letselschadeadvocaat onontbeerlijk is. Een letselschadetraject zit vol juridische valkuilen en hobbels. Als betrokkene zie je al snel door de bomen het bos niet meer, enerzijds vanwege begrijpelijke onwetendheid, anderzijds door de vanzelfsprekende emotionele betrokkenheid', aldus Rob Vermeeren.

Steeds vaker dienen slachtoffers een schadeclaim in naar aanleiding van een mogelijk medisch verwijtbaar handelen. Met het geschatte aantal gewonden en doden van respectievelijk 40.000 en 1.700 is dit ook niet verwonderlijk. De realiteit is dat deze tendens niet met open armen wordt ontvangen door (para)medici en hun verzekeraars. In de afgelopen jaren is door Vermeeren, samen met meer dan 125 collega's, bij verkeers- en bedrijfsongevallen veel gedaan de weg vrij te maken voor een actieve schadeafwikkeling. Met name op het vlak van medische fouten lijken de aansprakelijkheidsverzekeraars van ziekenhuizen zich de laatste jaren echter juist te hebben verhard in plaats van het overleg aan te gaan.

De recente totstandkoming van de Gedragscode Medische Aansprakelijkheid lijkt volgens Vermeeren geen waarde te hebben aangezien er vooralsnog geen boetes opgelegd worden bij het niet in acht nemen van de code. De ervaring bij de Gedragscode Behandeling Letselschade (bij verkeers- en bedrijfsongevallen) heeft de afgelopen drie jaar geleerd dat het immers zonder boetes weinig tot geen effect heeft bij de onwillige verzekeraars.

Om de haalbaarheid van een schadeclaim na een medische fout te kunnen bepalen, werkt Vermeeren onder andere samen met arts Jannes Koetsier, huisarts (en opleider) en bekend als vast medisch panellid van Missers. Hij beoordeelt de patiƫntendossiers kosteloos. Via de speciale website www.operatiefouten.nl wordt getracht de drempel te verlagen voor slachtoffers om iets te ondernemen tegen onverantwoorde situaties in met name de ziekenhuizen.

Vanaf 16 april as. wordt 6 weken lang elke vrijdagavond om 21.20 uur op Nederland 2 een aflevering van de nieuwe reeks door de AVRO uitgezonden.





Ingezonden persbericht