Nederlandse Vereniging van Journalisten

Overleg achterban na eindbod werkgevers over Omroepbreed Sociaal Plan

woensdag 7 april 2010 | Werkgevers en werknemers zijn na lang onderhandelen tot de conclusie gekomen dat een omroepbreed Sociaal Plan op dit moment niet haalbaar is. Verschil van mening bestaat ondermeer over het al dan niet meetellen van de dienstjaren bij andere omroepen. De onderhandelingsdelegatie van werkgevers heeft nu een eindbod op tafel gelegd. NVJ, FNV KIEM en CNV Media willen eerst met hun leden in gesprek over de te nemen stappen.

De afgelopen maanden is veelvuldig overleg geweest tussen vakorganisaties en werkgevers over een omroepbreed Sociaal Plan. Directe aanleiding is uiteraard de grote wijzigingen die met ingang van september zullen worden ingevoerd. Maar uiteindelijk is het de bedoeling een document neer te leggen dat ook enige toekomstbestendigheid heeft. Dus is het Sociaal Plan ook van groot belang voor medewerkers die werken bij organisaties die in september niet terug gaan in zendtijd en budget.

Na al die tijd praten en onderhandelen zijn partijen tot de conclusie gekomen dat een omroepbreed Sociaal Plan op dit moment niet haalbaar is. Belangrijk punt daarbij is het al dan niet meetellen van de dienstjaren bij andere omroepen. De vakorganisaties hanteren daarbij de stelling dat het de manier van contracteren is die het noodzakelijk maakt dat medewerkers van de ene naar de andere omroep moeten gaan. De werkgevers zijn daarmee dus verantwoordelijk voor deze carrousel. En daar moet erkenning voor komen in het Sociaal Plan. Maar er zijn meer geschilpunten. In onderstaand schema staan de geschilpunten. Let wel: het betreft hier het definitief bod!

Kantonrechtersformule
Vakorganisaties: Oude KRF C-factor = 1,1
Werkgevers: Oude KRF C-factor = 0,9

Dienstjaren
Vakorganisaties: Dienstjaren doorgebracht bij andere omroepen (voor zover deze al niet eerder zijn afgerekend in een eerder Sociaal Plan of CAO-regeling) tellen mee. Een staffel (oudere jaren tellen minder zwaar mee) is bespreekbaar.
Werkgevers: Uitsluitend dienstjaren bij huidige werkgever.

Freelancerjaren
Vakorganisaties: Freelancerjaren tellen niet mee in KRF. Vergoeding voor freelancerjaren mits er maximaal 2 maanden zit tussen freelancerovereenkomst en dienstverband. Vergoeding is halve maand per freelancerjaar met maximum van 4 maandsalarissen (max. 8 jaar dus). Werkgevers: Freelancerjaren tellen niet mee in KRF. Vergoeding voor freelancerjaren mits er maximaal 2 maanden zit tussen freelancerovereenkomst en dienstverband. Vergoeding is halve maand per freelancerjaar met maximum van 2 maandsalarissen (max. 4 jaar dus).

Payrolling
Vakorganisaties: Payrolljaren zijn dienstjaren
Werkgevers: Payrolljaren tellen niet mee

Werk naar werk
Vakorganisaties: Dienstjaren doorgebracht bij andere omroepen (voor zover deze al niet eerder zijn afgerekend in een eerder Sociaal Plan of CAO-regeling) tellen mee als een werknemer bij een andere werkgever wordt ondergebracht. Een staffel (oudere jaren tellen minder zwaar mee) is bespreekbaar.
Werkgevers: Dienstjaren gaan niet over naar volgende werkgever. Zwaarwegend plaatsingsadvies bij herplaatsing van boventallige werknemer. Geen gedwongen herplaatsing.

Aanzeg- en zoektermijn
Vakorganisaties: 7 maanden (incl. 2 maanden opzegtermijn) Werkgevers: 5 maanden (incl. 2 maanden opzegtermijn)

Opleidingsbudget
Vakorganisaties: Opleiding max. EUR2.000 + max. EUR3.500 bemiddeling Werkgevers: Totaalbudget opleiding én bemiddeling max. EUR5.000

Plaatsmakersregeling
Vakorganisaties: Volledige vergoeding voor plaatsmaker Werkgevers: Oude KRF C-factor = 0,9 met max. tot 3 bruto maandsalarissen

Financiering
Vakorganisaties: Centrale financiering
Werkgevers: Decentrale financiering

Status Sociaal Plan
Vakorganisaties: Minimum CAO. D.w.z. per omroep is maatwerk mogelijk. Werkgevers: Standaard CAO. D.w.z. afwijkingen zijn niet toegestaan.

De verschillen zijn volgens de werknemersdelegatie niet zonder slag of stoot overbrugbaar. En het betreft hier een eindbod van werkgeverszijde, dus heeft onderhandelen op dit moment geen zin.

Graag willen de vakorganisaties NVJ, FNV KIEM en CNV Media met hun leden in gesprek over de nu te ondernemen stappen. Het is volgens hen van groot belang dat er een gedegen Sociaal Plan komt voor de publieke omroepen. Dit plan helpt niet alleen door de lastige tijd heen die te wachten staat in het kader van de nieuwe concessieperiode, maar een plan dat ook gebruikt kan worden als de Rijksoverheid bezuinigingseisen in Hilversum op tafel legt.

NVJ, FNV KIEM en CNV Media nodigen hun leden uit voor een gezamenlijke ledenvergadering. Om iedereen zoveel mogelijk in de gelegenheid te stellen aanwezig te zijn, zijn er twee verschillende tijdstippen en locaties gekozen.

Dinsdag 13 april om 19.30 uur
in de Media Akademie, Heideheuvel Mediapark

of

Vrijdag 16 april om 12.00 uur
in het Net 3 gebouw, vergaderzaal op de 5e etage.

Het is van groot belang bij een van deze bijeenkomsten aanwezig te zijn en tevens collega's op te roepen hier naar toe te komen. `We zullen namelijk goed moeten bespreken of we vast willen houden aan een omroepbreed Sociaal Plan of dat we in moeten zetten op regelingen per omroep', aldus de oproep van NVJ, FNV KIEM en CNV Media.