Raad van State


dinsdag 13 april 2010
Zitting over monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Leiden heeft verleend aan een man uit Leiden. De vergunning maakt het mogelijk een voormalig woon-winkelpand aan de Apothekersdijk te verbouwen tot horecagelegenheid met bovenwoning. De buurman is het niet eens met de verbouwplannen. Bij het besluit zou gebruik zijn gemaakt van een bouwhistorische notitie van het pand. Deze notitie is opgesteld door de broer van de architect die de verbouwing gaat uitvoeren. De man vindt dat er daarom sprake is van belangenverstrengeling. Ook zou de procedure rondom de aanvraag van de vergunning niet goed zijn verlopen. De rechtbank in Den Haag heeft in september 2009 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. (zaaknummer 200907925/1)

10.45 uur

Zitting over de boetes die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan een Turkse bakkerij in Bergen op Zoom. De minister heeft dat gedaan, omdat de Arbeidsinspectie heeft geconstateerd dat twee verschillende Turkse mannen werkzaamheden verrichtten in de bakkerij zonder dat zij beschikten over tewerkstellingsvergunningen. De minister heeft de bakkerij daarom twee boetes van in totaal EUR 16.000 opgelegd. De bakkerij ging eerder tegen de boetes in beroep bij de rechtbank in Breda. De rechtbank overwoog dat de minister de boetes voor één Turkse man niet had mogen opleggen, omdat de man medevennoot is van de bakkerij. De andere vennoot kan dan niet als werkgever worden aangemerkt, aldus de rechtbank. De andere boete heeft de rechtbank in stand gelaten. Tegen die beslissing komt de bakkerij in State. Hij vindt dat ook die boete van tafel moet, omdat de man slechts anderhalf uur op proef werkte in de bakkerij om te kunnen beoordelen of de man een vakbekwame bakker zou zijn. (zaaknummer 200908721/1)

11.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Ede heeft opgelegd aan een veehouderij aan de Goorsteeg in Lunteren. Volgens het gemeentebestuur loost de veehouderij met mest vermengd spoelwater op het riool en is dat in strijd met de milieuvergunning die het bedrijf heeft. Volgens de veehouder is het bedrijf niet eens aangesloten op de riolering. Verder zou het gemeentebestuur toestemming hebben verleend om het spoelwater op het riool te lozen. Daarom komt hij tegen de dwangsom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200905106/1)
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Blaak West 2007' van de gemeente Tilburg. Het plan heeft betrekking op wijk De Blaak in het zuidwesten van Tilburg. Een omwonende is het niet eens met de bouw van een appartementencomplex aan de Baroniebaan. Dat complex mag maximaal 22 meter hoog worden. Volgens haar past dat niet in de groene, parkachtige omgeving. Daarom komt zij tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tilburg heeft verleend voor de bouw van het appartementencomplex. Het eerdere beroep van de vrouw tegen deze vergunning heeft de rechtbank in Breda in juli 2009 ongegrond verklaard. (zaaknummers 200904996/1 en 200905718/1)