CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Joods studentenhuis opent zijn deuren in Amsterdam

In september 2010 zal in Amsterdam het Joods studentenhuis "Hillel" zijn deuren openen. Het gebouw ligt in de levendige wijk De Pijp, vlakbij diverse synagoges en niet ver van de koshere winkels en restaurants. Het zogeheten Hillelhuis heeft een totaal van zestien studentenkamers van rond de twintig vierkante meter voor studenten met een Joodse achtergrond.

Het huis wordt uitgerust met faciliteiten nodig voor het kunnen naleven van de Joodse wetten. Zo is er bijvoorbeeld een koshere en niet-koshere keuken.

De realisatie van het huis ligt in handen van B'nai B'rith Hillel Stichting in samenwerking met woningcorporatie Ymere. De B'nai B'rith Hillel Stichting draagt sinds 1955 zorg voor het bestaan en de continuïteit van het Joodse studentenhuis en de bijbehorende koshere mensa in het centrum van Delft. De stichting maakt deel uit van B'nai B'rith, de organisatie die wereldwijd al sinds 1843 liefdadigheid en steun biedt aan diverse (Joodse) doeleinden. Ymere ontplooit studentenhuisvesting voor specifieke doelgroepen. Zo hebben zij onder meer studentenhuisvesting voor studenten van het Conservatorium gerealiseerd.

Doel van het studentenhuis is Joodse studenten uit zowel binnen- en buitenland op een plezierige en respectvolle manier samen te laten wonen. Zij kunnen zo hun Joodse identiteit versterken en in het huis een thuis en een gezellige plek creëren voor Joodse studenten van in en buiten het huis. Elke student die voldoet aan de lidmaatschapseisen van een van de Joodse kerkgenootschappen kan zich aanmelden voor een kamer in het Hillelhuis Amsterdam. Verder dienen studenten te voldoen aan de door Ymere gestelde eisen van student.

Het studentenhuis bestaat uit twee panden, die gebouwd werd in het begin van de vorige eeuw. Elk huis bestaat uit acht slaapkamers met elk een eigen wastafel. Samen delen de bewoners de badkamers, woonkamer, keuken en tuin.

Inschrijven voor de eerste kamers na opening van het huis is mogelijk via de website van Hillelhuis Amsterdam en kan tot 1 juli 2010. Op de website is ook meer informatie te vinden over de specifieke toelatingseisen en de inschrijvingsprocedure.