Ingezonden persbericht


Nederland opnieuw gestegen op lijst voorkomen dierenleed

Dierenleed in kaart gebracht

Berghem, Voor het twaalfde jaar heeft Stichting Dierenhulp de lijst samengesteld van landen waar meldingen over en van dierenleed grootschalig voorkomen. Deze lijst komt jaarlijks tot stand op basis van meldingen van toeristen, dierenartsen, mediaberichten, collega organisaties en eigen waarneming. De lijst geeft een goede indicatie over de omgang met dieren in de verschillende landen. Nu de vakanties weer geboekt worden en miljoenen mensen gaan reizen kan men op die bestemmingen geconfronteerd worden met soms ernstige vormen van dierenleed en dierenmishandeling.

Ghandi zei het ooit: De beschaving van een volk is te meten aan de mate van respect waarmee ze met hun dieren omgaan

De trieste eer de lijst aan te voeren is opnieuw voor Griekenland gevolgd door Spanje. Waarbij de slechte economische situatie in Griekenland het leven van dieren niet ten goede komt. De Nederlandse Antillen stegen één plek naar plaats drie. Veel meldingen hadden betrekking op afmaken ruim 7000 dieren op de Antillen. Vaak op een verboden methode met injecties in het hart. China steeg ook na de media aandacht van de Olympische spelen naar een vierde plek. Genoemd werden handel in dierenbont en het doodslaan van duizenden dieren na een vermeende uitbraak van hondsdolheid.

Nederland steeg maar liefst 3 plaatsen en bezet inmiddels de zesde plaats op deze trieste ranglijst. Redenen zijn o.a. het afmaken van ruim 500.000 dieren die gefokt waren voor dierproeven, hieronder bevonden zich paarden, honden, apen, katten en zelfs lama's. Grootse stijger was de VS van plaats 21 naar 14 steeg. Hieraan heeft bijgedragen de brede media aandacht voor tal van verwaarlozingen die via TV series getoond worden. Grootste daler werd Frankrijk die 8 plaatsen zakte en nu de 27e plek inneemt. O.a. verbieden van stierenvechten op een aantal locaties heeft hieraan bijgedragen.

Nederland hoger in top 10

De stijging van Nederland met maar liefst 3 plaatsen maakt duidelijk dat in eigen land het nodige mis is. Misstanden bij kinderboerderijen. Een Dierenambulance die dieren afmaakte met ether. Weggegooide levende varkens, het strooien van gif in Brabant en Maurik. Voederbeleid in een strenge winter. Seksueel misbruik van dieren. Slechts enkele redenen waardoor Nederland hoog in de lijst terecht is gekomen. Nieuwkomers waren er ook. Zo kwam Nepal als hoogste nieuw land binnen op plaats 20. Het afslachten van honderdduizenden dieren tijdens het Gadhima festival uit naam van het geloof was hier mede debet aan. Japan ( 26) Jacht op walvissen en afslachten van haaien enkel om de vinnen. Aruba (29) zwerfdierenproblematiek, Suriname (30) Groot Britannie (37) Canada (38) Cyprus (40) Denemarken (42) IJsland (44) Maleisië (46) Rusland (47) Georgië (49) Colombia (50).

Onder dierenleed wordt verstaan de populatie zwerfdieren op tal van locaties, maar ook de houding en maatregelen van de lokale bevolking en overheid ten aanzien van deze dieren. Naast de gezelschapsdieren (hond en kat) worden ook paarden, ezels, geiten, schapen etc. gerekend. Stierenvechten wordt gezien als een ernstige vorm van dierenmishandeling.

Het aantal meldingen van dierenleed en mishandeling in 2009 nam toe met ruim 11%. Ten opzichte van 2008.

De top tien van landen ziet er als volgt uit.


1 Griekenland


2 Spanje


3 Nederlandse Antillen


4 China


5 Venezuela


6 NEDERLAND


7 Turkije


8 Roemenie


9 Portugal


10 Mexico

Aanpak problemen

Stichting Dierenhulp werkt met tal van vrijwilligers op locatie aan het verbeteren van de relatie mens en dier. Belangrijke taken hierin zijn het voorkomen van toekomstig dierenleed door middel van sterilisatie campagnes. Het geven van educatie over de omgang met dieren. Als u geïnteresseerd bent in dit vrijwilligerswerk bent u van harte welkom om de website www.dierenhulp.nl te bezoeken. Stichting Dierenhulp is geheel afhankelijk van donateurs en giften, en ontvangt géén subsidie van overheid of loterijen. Wel is men een erkende ANBI en in bezit van het Keurmerk Goed Besteed voor goede doelen.

Op alle locaties wordt gewerkt met lokale dierenartsen, aangevuld met stagiaires van de diergeneeskundige faculteiten uit Nederland en België.

De complete lijst met landen is te zien op de website van Dierenhulp Venezuela www.dierenhulp.nl


Noot voor redacties

Noot voor de redactie