Ingezonden persbericht


13 april 2010

Voormalig recreatieve handlijnvisserij op Zeebaars start certificeringsproces voor MSC-keurmerk

De Vereniging van Beroepsmatige Handlijnvissers Nederland (VBHL) heeft het proces voor Marine Stewardship Council (1) certificering in gang gezet. Als dit traject succesvol wordt doorlopen, en ook de traceerbaarheid in de rest van de keten is gewaarborgd, mag de zeebaars uit deze visserij het MSC-keurmerk voeren. Visproducten met het blauwe MSC-keurmerk zijn afkomstig uit visserijen, die door onafhankelijke certificeerders als duurzaam en goed beheerd worden beoordeeld.

De beroepsmatige handlijnvisserij op zeebaars is een relatief nieuwe visserij. Het is ontstaan vanuit een praktijk waarbij recreatieve vissers een deel van hun vangsten verkochten. In 2005 verbood de regering de verkoop van vis door ongeregistreerde schepen naar aanleiding van klachten over hoge aantallen aanlandingen van vis door recreatieve vissers.

De Vereniging van Beroepsmatige Handlijnvissers Nederland (VBHL) bestaat momenteel uit 19 kleine vissersvaartuigen (lengte tot 10 meter). Zij vissen voornamelijk overdag, ongeveer 70 mijl op zee en vaartuigen worden door 2 tot 3 opvarenden bemand. De visserij wordt actief bedreven met behulp van traditionele vangsttuigen: hengels, molens, visdraad en kunstmatig aas. Door het gebruik van licht vismateriaal en de actieve manier van vissen wordt het onderwatermilieu minimaal verstoord. Mocht er vistuig verloren gaan, dan geeft dit geen na-vissende werking. Er wordt ongeveer 100 ton per jaar gevangen.

Imre Schep, voorzitter a.i. van de VBHL vissers Nederland zegt: "Met het doorlopen van de MSC certificering en het doorstaan van de toets aan de duurzaamheidcriteria denken wij een meer structurele bijdrage te kunnen leveren aan het beheersbaar maken en houden van de visserijsector. Er ontstaat meer bewustwording, zowel in de sector zelf als bij de uiteindelijke consument, met als resultaat een evenwichtiger balans tussen aanvoer enerzijds en consumptie anderzijds. Parallel aan deze ontwikkeling verwachten wij een betere en meer stabiele marktprijs voor de MSC gecertificeerde Zeebaars en hopen op een aantrekkende werking hiervan op andere visserijvormen. Hiermee komt het gedachtegoed achter MSC steeds prominenter op de kaart te staan".

Karin Fredrikze van MSC Nederland zegt: "Ik heet de handlijnvisserij op zeebaars van de VBHL van harte welkom in ons programma. Bij een succesvolle beoordeling tonen zij niet alleen aan dat zij een duurzame en goedbeheerde visserij zijn, maar kunnen ze ook in een groeiende vraag voorzien naar verse vis vanuit de horeca sector."

De onafhankelijke, derde partij beoordeling wordt uitgevoerd door het geaccrediteerde certificeringsbureau SGS Nederland B.V. Alle belanghebbende stakeholders worden aangemoedigd contact op te nemen met Mr. Ing. Sander Buijs per telefoon 06-12965272 of per email msc@sgs.com.

EINDE

Noten voor de redactie

Voor meer informatie
MSC: Karin Fredrikze, tel: +31 (0)6 54635691; e-mail: karin.fredrikze@msc.org VBHL: Imre Schep, tel: +31 (0)6 46088932; e-mail: imre.schep@zeelandnet.nl

(1) De MSC is een internationale non-profit organisatie die in 1997 is opgericht om oplossingen voor het probleem van overbevissing te bevorderen. De MSC beheert het enige wereldwijd erkende milieucertificering- en ecolabellingprogramma voor wildgevangen vis. Het is het enige eco-label voor visproducten dat voldoet aan de richtlijnen van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) voor visserijcertificering en de ISEAL Code of Good Practice for Setting Social and Environmental Standards (ISEAL Gedragscode voor het Zetten van Sociale en Milieustandaarden). De FAO "Guidelines for the Eco-labelling of Fish and Fishery Products from Marine Capture Fisheries" (Richtlijnen voor Ecolabelling van Vis en Visproducten voor Wildgevangen Zeevis) vereisen dat geloofwaardige visserijcertificering en ecolabelling programma's de volgende onderdelen bevatten:
- objectieve beoordeling door een derde partij waarbij wetenschappelijke bewijsvoering wordt gehanteerd;
- transparante processen inclusief consultatie van alle belanghebbenden en bezwaarprocedures;
- standaarden die gebaseerd zijn op de duurzaamheid van de doelsoorten, ecosystemen en beheersystemen.

De MSC heeft kantoren in London, Seattle, Tokyo, Sydney, Kaapstad, Den Haag, Edinburgh, Berlijn en Parijs. In totaal zijn er meer dan 180 visserijen betrokken bij het MSC-programma. Hiervan zijn er 69 gecertificeerd en zitten er meer dan 120 in het certificeringstraject. Voor nog eens 40-50 visserijen wordt een vertrouwelijke voorstudie uitgevoerd. Samen zijn de visserijen in het MSC programma goed voor een jaarlijkse vangst van bijna 7 miljoen ton vis, schaal- en schelpdieren. Dit is ongeveer 12% van de wereldwijde visvangst voor directe menselijke consumptie. De visserijen die al gecertificeerd zijn vangen ongeveer 4 miljoen ton - meer dan 7% van de wereldvangst voor directe menselijke consumptie. Wereldwijd dragen meer dan 3,500 producten het MSC ecolabel dat laat zien dat het product afkomstig is uit een gecertificeerde, duurzame visserij.

In 2009 vierde de MSC zijn 10e verjaardag.