Gemeente Zijpe


Verzamelen is ook een kunst; âMolaâsâ van de Kuna indianen

Van maandag 12 april tot en met donderdag 30 juni 2010 hangen er âMolaâsâ in het gemeentehuis. Velen van u zullen daar nog nooit van hebben gehoord maar Debora Schrander-Bosma uit Callantsoog is al jaren een verwoede verzamelaar. Zij laat deze kunstwerken graag aan u zien.

Op de San Blas eilanden, een archipel van 365 eilanden, wonen zoân 47000 Kuna indianen. De archipel ligt in de Caribische zee voor de kusten van Panama en Colombia. Deze indianen wonen in eenvoudige hutten gemaakt van riet en bamboe.

De Kunaâs leven van de visvangst, bananen en kokosnoten en wat geïmporteerd voedsel. De Kuna vrouwen houden zich voornamelijk bezig met het vervaardigen van molaâs. De productie hiervan zorgt voor inkomsten, waar ze onderwijs en medische zorg van kunnen betalen.

De Kuna indianen zijn beroemd om hun molaâs, een volkskunst die te vinden is in vele musea over de hele wereld. Het woord âmolaâbetekent âblouseâ. Deze blouses worden gedragen door de vrouwen, met aan de voor- en achterkant een mola. Volgens de kuna-traditie hebben de voorstellingen op de molaâs te maken met hun omgeving.

Zoals gebruiksvoorwerpen, maar ook geometrische vormen, flora en fauna, bijgeloof en mythen.

Â

Molaâs zijn een afspiegeling van het sociale en culturele leven van de Kuna indianen. De Kuna vrouw werkt tussen de 2 en 8 weken aan een mola en verwerkt daar tussen de 2 en 8 lagen stof in. Ze gebruiken iedere stof die ze kunnen bemachtigen, maar meestal effen katoen in felle kleuren.

De kleur rood zul je bijna in alle molaâs terugvinden, omdat rood de kleur is van het âlevenâ.

Â

Debora Schrander is al heel lang gefascineerd door deze kunstvorm. De voorstellingen die op de molaâs staan doen haar denken aan kindertekeningen die haar ook fascineren. Jarenlang is Debora werkzaam geweest als docente beeldende vorming in het onderwijs. Zoân tien jaar geleden kwam Debora in het bezit van echte molaâs. Haar zoon, die een bezoek bracht aan Costa Rica, kwam op zijn rondreizen in o.a. Panama en op de San Blas eilanden. Hij werd gastvrij ontvangen door de indianen en is daar enkele dagen gebleven. De indianen wilde graag molaâs verkopen want met dat verdiende geld bekostigen ze onderwijs en gezondheidszorg. Het verzamelen van de molaâs begon pas echt toen Debora Schrander- Bosma de eerste mola in haar bezit kreeg.

Â

Tijdens kantooruren kunt u de verzameling komen bekijken in het gemeentehuis van Zijpe aan de Schagerweg 97 in Schagerbrug.

U kunt de tentoonstelling bezoeken van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur.

Wilt u meer weten over de Kuna indianen en hun kunstvorm? Neem dan contact op met Debora Schrander- Bosma. Telefonisch via telefoonnummer