Ingezonden persbericht


Persbericht
Maart 2010

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten zoekt de grenzen op

Tijdens Salone Internazionale del Mobile in Milaan presenteren de jonge talenten van de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) hun werk van dinsdag 13 tot en met zondag 18 april. Centraal in deze presentatie staan het onderzoeksproces en de dialoog tussen de fysieke en virtuele wereld. Dit is de derde keer dat de KABK met een eigen presentatie op de beurs aanwezig is.

Tijdens de presentatie verbeelden studenten van de afdelingen ArtScience, Meubelontwerp en Textiel de dialoog tussen de fysieke en virtuele wereld en laten ze verschillende onderzoeksprocessen zien. Zo laat Rutger de Regt (3e-jaars Meubelontwerpen) live zien hoe meubels ontstaan door zelfontwikkelde processen. Een nieuw ontwerp ontstaat door het opleggen van restricties aan techniek en materiaal, en niet door vooraf bepaalde vormgeving. Uniek voor de KABK is dat mode en textiel op de Academie binnen één opleiding vertegenwoordigd zijn. De ontwikkeling van het creatieve proces binnen deze opleiding bestaat uit grondige voorstudie, experiment, onderzoek en techniek. Dit komt tijdens de presentatie tot uiting in stalenboeken en video's. Studenten van de afdeling ArtScience laten de bezoekers spelen met de menselijke interface: Get in Touch. Bezoekers worden uitgenodigd om ruggen in de stoffen cilindervormige installatie aan te raken en hiermee muziek te maken. Een werk dat zowel een installatie, een performance als een muziekinstrument is. Hoe beïnvloedt een interface het gedrag van mensen? En wat gebeurt er als men zich achteraf realiseert dat ze best intiem zijn geweest? Een andere installatie is een flexibele, continu veranderende projectieomgeving, gecreëerd door wolken van suikerspin. Deze installatie ziet er op ieder moment van de dag anders uit, omdat er telkens suikerspinnen worden toegevoegd en de projecties veranderen. Door middel van meubels, textielstalen en video's beleven de bezoekers de overwegingen die de studenten maken in hun creatieve proces. Kijk voor alle deelnemende studenten op www.kabk.nl/milano

De presentatie van de KABK is gefocust op twee kernwaarden die nauw aansluiten bij de missie van de Academie, het hedendaagse kunstonderwijs en het werkveld van designers en kunstenaars: de dialoog tussen de fysieke en virtuele wereld en het belang van het onderzoeksproces. Het onderwijs van de KABK is gericht op het ontwikkelen van een onderzoekende mentaliteit bij de studenten. Producten en kunstwerken zijn het resultaat van artistiek onderzoek. De daaruit voortvloeiende vormen zijn geen doel op zich, maar gevolgen van de besluiten die tijdens het onderzoeksproces worden genomen. Nieuwe technologieën maken steeds meer mogelijk voor ontwerpers en kunstenaars.

De presentatie van de KABK bevindt zich in het kloppend hart van Salone Internazionale del Mobile, Zona Tortona (Studio IROKO, Via Voghera 11b, vlak bij metrostation Porta Genova). Op dinsdag 13 april is de feestelijke opening. De presentatie is tot en met zondag 18 april te zien.

Royal Academy of Art
Dinsdag 13 tot en met zondag 18 april (openingscocktail dinsdag van 18.00 - 21.00) Studio Iroko, Via Voghera 11 b (zona tortona) 20144 Milaan www.kabk.nl/milano