Ingezonden persbericht


DE BALIE PERSBERICHT

AND JUSTICE FOR ALL # 2 The People VS ...
Over recht in Amerika

Lees John Grisham of kijk Boston Legal en je weet het: Amerika is het land van de enorm hoge straffen, duurbetaalde advocaten en juryrechtspraak. Soms lijkt het systeem zelfs onredelijk en onrechtvaardig, denk aan de actuele zaak van Roman Polansky. Dit beeld klopt echter niet helemaal. Zo wordt slechts 3 procent van alle verdachten in de VS door een jury veroordeeld en niet iedereen krijgt 20 jaar gevangenisstraf. Wat klopt er dan wel van dit beeld? Kortom: hoe werkt Amerikaans recht precies?

Op 13 april is De Balie tijdelijk een rechtbank uit de VS en staat John Doe terecht voor een ernstig vergrijp. Uit het publiek wordt een jury gekozen. Welke stappen moet John ondernemen om de kleinste straf te krijgen? Middels een unieke rechtbanksimulatie tonen we de essentie en werking van het Amerikaanse rechtssysteem. Waarom kennen de VS juryrechtspraak? Hoe machtig zijn rechters daar? Wat is de positie van de Amerikaanse grondwet in de VS? En wat is het verschil met recht in Nederland? Kan een juryrechtspraak bijvoorbeeld zomaar in Nederland worden ingevoerd?

Hierbij maken we ook een uitstapje naar internationaal recht. Wat kan het internationaal recht leren van het recht in de VS?

Met o.a. advocaat en expert in Amerikaans recht mr. Bart Stapert, veel publieksinteractie, speedlezingen en natuurlijk de unieke rechtbanksimulatie.

And Justice for ALL! Een mooi streven, maar ondanks tal van ondernemingen zoals het Internationaal Tribunaal en internationale verdragen geldt dit nog niet voor iedereen. Wat is recht eigenlijk? Hoe realiseer je internationaal recht? Wie bepaalt wat recht en onrecht is? Nu landen als China steeds meer invloed krijgen, ligt de bal niet uitsluitend bij Westerse landen. Kortom: hoe ziet het wereldrecht van morgen eruit? Met deze vragen in het vizier gaat De Balie in 2010 aan de slag met deze nieuwe serie over de internationale rechtsorde: AndJustice for All.

Kijk voor meer informatie op www.debalie.nl



Ingezonden persbericht