Schaakjeugd viert lustrum op Belgisch Kampioenschap in Houffalize!

13/04/2010 09:51

NOVOTEA BVBA

Houffalize, hoofdstad van de kampioenschappen! Opnieuw is Houffalize de uitvalsbasis voor de schakende jeugd. Naar goede gewoonte trekt deze tijdens de paasvakantie er op uit om de nationale titels te veroveren. Dit jaar is de opkomst opnieuw massaal: de passie voor het schaken bij de jeugd kent blijkbaar geen grenzen met meer dan 250 deelnemers!

Aan de editie van dit jaar ging ongeveer anderhalf jaar voorbereidingen vooraf. Meer dan ooit was het een uitdaging om dezelfde kwaliteit te leveren, en om het toernooi in de beste omstandigheden te laten plaatsvinden. "Maar het is ons wel gelukt! Dit is ongetwijfeld de vrucht van de samenwerking met Jeugdschaak.be," zegt organisator Peter Van Praet. " Na vijf jaar kent ieder zijn taak en dat maakt dan weer tijd vrij voor vernieuwing."

Van vernieuwing gesproken: er is een absolute première in de Belgische schaakwereld te zien op dit kampioenschap. Er worden niet minder dan 32 elektronische schaakborden rechtstreeks geprojecteerd op groot scherm en op de website www.schaakfabriek.be . "Op deze manier bereiken we ook een ruimer publiek en dit heeft een positief effect op de schaaksport in het algemeen. Schaken is HIP en dat is ook leuk voor een sponsor als JIM Mobile."

Een andere primeur in dit kampioenschap is de deelname van Hanne Goossens (17 jaar) aan de Elite reeks. Dit is het eerst sinds het invoeren van de Elite reeks (die de tien hoogst gerangschikte jeugdspelers bevat) nu zo'n 15 jaar geleden.

In oktober jongstleden was er dan nog het schaaksimultaan, gegeven door Garry Kasparov, dat rechtstreeks werd uitgezonden op de sportzender EXQI. Meer dan 18.000 man bezochten tijdens open bedrijvendag de studio's van Alfacam waar een schaaktoernooi voor scholieren doorging; en steeds meer lagere scholen zijn met schaakactiviteiten gestart. Dat was dan weer de vrucht van de samenwerking tussen Jeugdschaak.be en Your Next Move, een VZW die het schaken op school wil promoten.

Het Belgisch jeugdkampioenschap loopt nog tot en met zaterdag 17 april in Ol Fosse d'Outh te Houffalize. Toegang is gratis. Wie het toernooi niet ter plaatse kan volgen kan steeds terecht op de website van het toernooi: http://www.juniorchess.be en op de site van de schaakfabriek (http://www.schaakfabriek.be).

Contact informatie:

Peter Van Praet

Tel.: 0477 / 312 401

E-mail: peter.vanpraet@skynet.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel