Fun onderzoekt leesgewoonten in Vlaanderen (enquête)

13/04/2010 11:04

FUN BELGIUM NV

* Kinderen lezen het liefst in bed

* Volwassenen zijn (nog) niet geïnteresseerd in digitale boeken

Brugge - Fun heeft een online enquête georganiseerd naar het leesgedrag van kinderen en volwassenen. Daaruit blijkt dat ondanks het overaanbod aan media zoals tv, internet en videogames, er toch nog veel gelezen wordt. 64 % van de kinderen leest meerdere uren per week. Jong geleerd is oud gedaan, want ook 65 % van de volwassenen leest nog minstens 2 à 3 uur per week.

Kinderen lezen het liefst in bed

Een kwart van de kinderen leest één boek per week en nog een kwart geeft aan elke week twee boeken uit te lezen. 30 % leest er drie of meer. Al dat lezen gebeurt bij voorkeur in bed. 85 % leest in bed. 14 % doet dit zelfs stiekem omdat het eigenlijk niet mag van mama en papa.

Er wordt ook veel voorgelezen in de Vlaamse gezinnen. 44 % van de ouders leest elke avond voor en 38 % af en toe. 14 % zegt nooit aan zijn kinderen voor te lezen.

Wat wordt er zoal gelezen? Spannende avonturenboeken en fantasy staan op kop, gevolgd door stripverhalen, leerrijke boeken en romantische verhalen. Detectives en horror kunnen elk zo'n 18 % bekoren, maar sciencefiction is met 8 % minder geliefd.

De held van het jonge volkje is Geronimo Stilton, de avontuurlijke muis. Ook veel gelezen zijn Harry Potter, Studio 100, de schattige Tiny en de boeken van Marc De Bel. Andere auteurs die door de kinderen genoemd werden, zijn Mark Tijsmans, Paul Van Loon, Kathleen Amant en Stephenie Meyer.

Vlaamse kinderen zijn ook dol op stripverhalen. De absolute lieveling is Jommeke, gevolgd door F.C. De Kampioenen, Suske en Wiske, Kiekeboe en opnieuw Studio 100.

Hoe komen kinderen aan hun boeken? 27 % koopt elke maand een boek, 65 % doet dat af en toe. Ze doen dit vooral in de gespecialiseerde boekenwinkel. 1 op 2 gaat naar de bibliotheek. Kinderen krijgen veel boeken (58 %) en driekwart geeft ook regelmatig zelf een boek cadeau.

Volwassenen zijn (nog) niet geïnteresseerd in digitale boeken

Een derde van de volwassenen leest een boek per maand, een kwart zelfs twee, 20 % geeft toe niet elke maand aan een volledig boek toe te komen. Opvallend is dat er nog weinig interesse is voor digitale boeken. 94 % heeft nog nooit een boek gedownload, 4 % heeft het al eens geprobeerd en slechts 2 % zegt dit regelmatig te doen. 35 % koopt maandelijks een boek en 58 % doet dit af en toe. Die worden vooral in de gespecialiseerde boekhandel gekocht en 48 % van de volwassenen gaat regelmatig naar de bibliotheek. Boeken zijn ook een geliefd geschenk. 89 % geeft regelmatig een boek cadeau.

Wat lezen de Vlamingen graag? Bijna 70 % leest graag spannende verhalen. Romantiek (50 %) en detectives (41 %) vullen de top drie aan. Literatuur en stripverhalen kunnen elk een kwart van de volwassenen bekoren. 22 % leest graag non-fictie en 20 % kan genieten van fantasy. Horror en sciencefiction hebben respectievelijk 10 % en 7 % liefhebbers.

Pieter Aspe is de meest gelezen auteur, gevolgd door Dan Brown. Ook Dirk Bracke, John Erving, John Grisham en Nicci Frensh worden graag gelezen. Opvallend is dat jeugdboeken ook door volwassenen gelezen worden: Harry Potter, Twilight, Annie MG Schmidt en Marc De Bel worden genoemd.

Standaard Boekshop bij Fun

Drie jaar geleden startten Fun en Standaard Boekhandel een vruchtbare samenwerking. In elke Fun winkel is een Standaard Bookshop geopend met een ruime keuze aan kinder- en jeugdboeken, maar ook de bestsellers voor volwassenen in fictie en non-fictie zijn er te krijgen.

Bart Coeman, voorzitter van Fun: "De samenwerking met Standaard Boekhandel is een juiste keuze gebleken. De introductie van de Standaard Bookshop in elke Fun winkel zorgt voor een wederzijdse naamsbekendheid. De formule past bovendien perfect in het typische Fun concept om de winkel op te bouwen uit gespecialiseerde shops en corners."

Over de enquête

De Fun leesenquête heeft 10 dagen op de website gestaan. 228 kinderen en 256 volwassenen hebben de vragenlijst volledig ingevuld.

*****

Over FUN

Fun is één van de grootste spelers in de vrijetijdsmarkt in België. Fun brengt vernieuwing in het segment van de vrijetijdsbesteding voor kinderen, jongeren én volwassenen met een ruim assortiment speelgoed, babyartikelen, multimedia, tuinmeubelen en zomerartikelen, school en seizoensproducten waaronder Halloween en Kerstdecoratie.

In de Fun winkels zijn de herkenbare shop-in-the-shop concepten terug te vinden: Disney Plaza, PlopsaShop, Standaard Bookshop, Mexx-shop en Legoshop.

Fun werd opgericht door de familie Coeman en groeide via een snelle expansie en een partnership met de beursgenoteerde investeringsgroep Mitiska uit tot één van de grootste winkelketens in de markt van de vrijetijdsbesteding.

Fun telt momenteel 30 vestigingen en plant elk jaar 2 tot 3 bijkomende winkels te openen. De winkels hebben een gemiddelde oppervlakte van 2.000m². Fun stelt meer dan 400 mensen tewerk. Fun realiseert een jaaromzet van 80 miljoen euro.

Fun, daar begint de pret.