Ingezonden persbericht


persbericht

PCC maakt alle cijfers en feiten openbaar

Op maandag 12 april presenteerde het Petrus Canisius College als eerst school in de regio al zijn cijfers en feiten via een website. Landelijk doen 150 scholen mee aan een pilot project dat tot doel heeft de samenleving te laten zien hoe scholen presteren op het gebied van onderwijs, kwaliteitszorg, onderwijsbeleid en bedrijfsvoering. In 2011 zal 85% van de scholen voor voortgezet onderwijs hun gegevens op deze manier openbaar maken.

Het gaat om een baanbrekend landelijk initiatief van scholen voor voortgezet onderwijs in samenwerking met het ministerie van onderwijs en de VO-raad. De presentatie werd ondermeer bijgewoond door zeer geïnteresseerde vertegenwoordigers van de ouderraden van de verschillende PCC-vestigingen aanwezig. Na stevig doorvragen en discussiëren concludeerde Petra Buwalda van de ouderraad van PCC Heiloo: ,,De website is zeer informatief en redelijk toegankelijk. Je krijgt met dit systeem wel een compleet beeld van een school." Hans Stromberger van de ouderraad van PCC Oosterhout: ,,Persoonlijk ben ik gecharmeerd van websites die zulke cijfers en feiten bieden, omdat ik nieuwsgierig van aard ben. Volgens mij is het een goed idee om, zodra in 2011 alle scholen in de regio op dit systeem zijn aangesloten, ouders op de website te attenderen wanneer ze voor hun kind een school moeten kiezen." Kritische vragen werden er ook gesteld, bijvoorbeeld in hoeverre scholen de gegevens kunnen verfraaien. Anke Harteveld, voorzitter van het college van bestuur van de school, legde uit dat de gegevens grotendeels centraal worden aangeleverd door bijvoorbeeld het ministerie. De resultaten van de tevredenheidonderzoeken onder ouders en leerlingen worden ook landelijk verzameld. De school wordt alleen in de gelegenheid gesteld om toelichtingen op de resultaten te geven.

Met de landelijke website, bereikbaar via een link vanaf de schoolsite, kan vanaf nu een veel preciezer, maar vooral veel breder beeld worden gegeven van de schoolprestaties dan tot nu toe gebeurde op bijvoorbeeld websites van de Onderwijsinspectie, Trouw, Elsevier en Algemeen Dagblad.

einde persbericht

Meer informatie over het project is te vinden via http://www.venstersvoorverantwoording.nl/




Ingezonden persbericht