Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 13 april 2010

Vragen van het lid Heijnen (PvdA) aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over de korting Provinciefonds 2011


1. Heeft u kennis genomen van het bericht van het IPO (site IPO) van 2 april jl. dat het bestuur van het IPO overeenstemming heeft bereikt over de verdeling van de korting op het provinciefonds in 2011?


2. Hoe verhoudt zich deze overeenkomst waarin sprake is van een korting van 290 miljoen met de voorgenomen korting uit het crisisakkoord van 300 mln vanaf 2011? Hoe wordt de ontbrekende 10 mln in de begroting 2011 gedekt?


3. Waarom hebben de provincies (nog) geen overeenstemming bereikt over de verdeling van de korting voor de jaren 2012 en verder?


4. In genoemd bericht staat dat er tussen de provincies geen overeenstemming is over de noodzaak, c.q. wenselijkheid om een herzien verdeelmodel te baseren op het uitgangs- punt van vermogensverevening. Wat vindt u daarvan in het licht van het advies van de Raad voor de financiële verhoudingen om dit wél te doen?


5. Tot welke verdeling van de korting in 2011 zou het hanteren van de vermogens- verevening hebben geleid per provincie? En welke korting per provincie is nu overeen gekomen?


6. Bent u alsnog bereid de door het IPO-bestuur voorgestelde verdeling aan te passen aan de verdeling op basis van vermogensverevening? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunnen we het resultaat daarvan tegemoet zien in de Meicirculaire Provinciefonds?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid