Unie van Waterschappen

Klimaatakkoord UvW en Rijk

12 april 2010

Minister van VROM Tineke Huizinga en Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen ondertekenen vandaag een klimaatakkoord. De waterschappen leggen hiermee hun ambities vast voor een klimaatbestendig waterbeheer en een duurzaam energiebeleid. De waterschappen dragen met dit akkoord substantieel bij aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen van Nederland. De locatie van ondertekening is symbolisch: de officiële opening van de eerste energieneutrale zuivering in Nederland bij het Waterschap Veluwe in Apeldoorn.

De Unie van Waterschappen heeft op 12 april 2010 een klimaatakkoord ondertekend. Hierin leggen de waterschappen hun klimaatambities vast. Hierover is op de website van de Unie van Waterschappen tevens een officiëel persbericht te vinden.

Ambities

* 30% energie - efficiënter en zuiniger werken tussen 2005 en 2020
* 40% zelfvoorzienend door eigen duurzame energieproductie in 2020
* 30% minder broeikasgassen tussen 2005 en 2020
* 100% duurzame inkoop in 2015

Nulmeting en kansen
Klimaatbeleid is een onderwerp dat volop speelt bij de waterschappen. Dit blijkt uit recent onderzoek en nulmeting door Arcadis. Waterschappen gaan de mogelijkheden van opwekking van energie door wind en biomassa onderzoeken.

Biogas uit rioolwaterzuiveringsinstallaties
Met de opwekking van duurzame energie in de vorm van biogas in de afvalwaterzuivering, lopen de waterschappen internationaal voorop. Waterschap Veluwe heeft met de opening van slibvergisting in Apeldoorn de primeur met de eerste energieneutrale afvalwaterzuivering van Nederland, en vermoedelijk zelfs van Europa. Er wordt ook gebruik gemaakt van organisch afval van enkele bedrijven.

Energiefabriek
De ontwikkeling van biogas krijgt een impuls door de activiteiten van de Energiefabriek, een initiatief van 13 waterschappen. Deze waterschappen willen afvalwaterzuiveringsinstallatie bouwen die uit afvalwater meer energie opwekt dan nodig is voor het zuiveringsproces.

Samenwerking binnen Actieprogramma
In het kader van de uitvoering van het klimaatakkoord wordt actief de samenwerking gezocht met Rijkswaterstaat en gemeenten. Hiervoor worden actieteams ingesteld, die opgedane kennis en ervaring uit projecten breed gaan verspreiden. De Unie van Waterschappen neemt een coördinerende rol op zich in dit actieprogramma en krijgt daarbij ondersteuning van AgentschapNL.