Ingezonden persbericht


Persbericht

Na veelbelovend promotieonderzoek Edwin Jansen:

NKI-AVL voert grote internationale studie uit
naar chemoradiotherapie bij maagkanker

Edwin Jansen, radiotherapeut-oncoloog in het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL), heeft onderzoek gedaan naar een aantal nieuwe vormen van behandeling bij maagkankerpatiënten. Het doel hierbij was het optimaliseren van de chemoradiotherapie door middel van beter gerichte bestraling en meer intensieve interactie tussen de celdodende middelen en bestraling. De voorlopige uitslagen zijn zo hoopgevend dat inmiddels een grootschalig vervolgonderzoek is gestart. Op 14 april promoveert Jansen op zijn onderzoek bij het Amsterdamse VUmc.

Amsterdam, 13 april 2010

Op zoek naar de optimale behandeling
In zijn proefschrift beschrijft Jansen ook de noodzaak van betere bestralingstechnieken door een studie waarin de beschadigende effecten op de nieren door bestraling van de bovenbuik duidelijk wordt. Mede dankzij het onderzoek in het NKI-AVL zijn deze technieken zo aangepast dat vele andere ziekenhuizen nu ook gebruik maken van deze behandelmethode. De nieuwe behandelmethode van Edwin Jansen heeft er toe geleid dat in dit centrum momenteel de meeste maagoperaties van Nederland worden verricht.

Ernstige ziekte
Van de mensen bij wie maagkanker wordt geconstateerd, is na vijf jaar slechts 20% nog in leven. Daarmee is maagkanker een zeer ernstige ziekte. Tot voor kort bestond de behandeling uit een operatie waarbij het aangetaste deel van de maag en de omgevende lymfklieren verwijderd werden. In de jaren '80-'90 liepen pogingen om hierin verbetering te brengen met uitgebreidere operaties, aanvullende behandelingen met celdodende medicijnen en/of bestraling op teleurstellende resultaten uit. In 2001 werd er echter een Amerikaans onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat aanvullende behandeling, met gecombineerde en gelijktijdig toegediende bestraling en chemotherapie (chemoradiotherapie) na de operatie, wél een langere overleving tot gevolg had. De Nederlandse aanpak is overigens anders dan de Amerikaanse. Jansen: "Wij geloven in nog meer effect als je de interactie van chemotherapie en radiotherapie intensiveert."

Een internationale studie
Een eerste analyse van de beschreven behandeling, zo toont Jansen aan, laat veelbelovende resultaten zien ten aanzien van de kans op het terugkeren van de ziekte. Om deze reden is het NKI-AVL, in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum en vele andere instituten, een grote internationale studie opgestart, die ondersteund wordt door KWF Kankerbestrijding. Deze studie zal, als eerste ter wereld, de werkelijke waarde van de strategie aantonen door middel van een vergelijking tussen chemoradiatie en chemotherapie (zonder bestraling) als aanvullende behandeling na de maagoperatie.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR&Voorlichting van het NKI-AVL, Daniëlle Cardozo, 020-5122867 of 06-51009489.