Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Rotterdam, 13 april 2010

Enorme drukte bij afscheid van ISSO-directeur Jaap Hogeling

De grote belangstelling tijdens het afscheidsseminar van ISSO-directeur Jaap Hogeling tekent de enorme kring van relaties die hij in de afgelopen 30 jaar heeft opgebouwd. Op 1 februari 2010 heeft Hogeling zijn functie als directeur van ISSO overgedragen aan Rob van Bergen en op 8 april jongstleden vond daarom een officieel afscheid plaats met een seminar. Toch betekent dit niet dat hij volledig van het podium verdwijnt. Jaap Hogeling blijft voor ISSO actief binnen internationale projecten en voor de installatiebranche als directeur van KBI. Onderwerpen waar Jaap Hogeling nauw bij betrokken is passeerden 8 april de revue.

Spanningsveld tussen energiebesparing en goed binnenklimaat De opening van het seminar was voor een internationale relatie, de Deense professor Bjarne Olesen verbonden aan het International Centre for Indoor Environment and Energy van de Technische Universiteit van Denemarken. Hogeling en Olsen ontmoetten elkaar 30 jaar geleden en sindsdien is er niet alleen een hele nauwe Europese samenwerking tussen twee techneuten, maar ook een persoonlijke vriendschap ontstaan. Olsen wenste Hogeling toe dat hij zeker zijn internationale werk nog een tijdje zal voortzetten, omdat er nog veel normalisatie nodig is op hun beider werkterrein; namelijk het spanningveld tussen energiebesparing enerzijds en het zorgen voor een goed en productief binnenklimaat anderzijds.

2,7 miljoen mensen sterven jaarlijks aan CO-vergiftiging Een andere internationale gast die Jaap Hogeling mocht toespreken was dr. Joyce Malombe. Ook deze, van oorsprong Keniaanse dame ontmoette Hogeling tijdens een van zijn vele internationale conferenties, en zij is in de achterliggende jaren een persoonlijke vriendin van hem geworden. Malombe sprak de aanwezigen toe, ook in haar rol als speciale VN-medewerkster, over de snelle verstedelijking wereldwijd. Dit leidt op veel plaatsen tot enorme krottenwijken waar van moderne installatietechniek geen enkele sprake is. Zo sterven er jaarlijks 2,7 miljoen mensen door CO-vergiftiging als gevolg van het stoken en koken op biomassa. Dat zijn meer mensen dan alle sterfgevallen door malaria en tuberculose samen. Ook zij hoopt vurig dat Jaap zijn internationale inspanningen nog maar lang mag volhouden.

Belang van ISSO voor de installatiesector
Naast de internationale gasten kon men op het seminar luisteren naar een lezing van Paul Roelofsen, adviseur Binnenmilieu & Bouwfysica bij Grondmij TM. Hij vertelde zeer intensief over het belang van een goed binnenmilieu voor de arbeidsproductiviteit. Laurens de Lange, directeur van de Unica Installatiegroep, verzorgde eveneens een lezing over duurzaam ondernemen, waarbij hij zijn eigen bedrijf als voorbeeld stelde. Unica heeft sinds enkele jaren radicale stappen in deze richting gezet. Will Scheffer mocht vervolgens als lid van de Raad van Begeleiding het belang van ISSO, de ISSO-publicaties, en de ontwikkeling van deze publicaties voor de sector nog maar eens aanstippen.

Bart Chabot is fan van Jaap Hogeling
De uitsmijter - het waren er feitelijk twee - bestond uit een ludieke film en een lezing van schrijver/cabaretier Bart Chabot. De film, met de titel Breaking News, was gemaakt door het personeel van ISSO. Zij gebruikten allerlei nieuwsprogramma's en actualiteitenrubrieken om in beeld te brengen hoe groot de schok wereldwijd is nu Jaap Hogeling bij ISSO als directeur terugtreedt. Daarna mocht Bart Chabot, van wie Jaap Hogeling een fan is, op zijn eigen, onnavolgbare wijze de hoofdpersoon van de dag toespreken. Hij had zich verdiept in het leven van Hogeling en trok daarbij enkele bijzondere parallellen naar zijn eigen belevingswereld. Uiteindelijk, zo moest Bart Chabot erkennen, is hij dusdanig door het werk van Hogeling gefascineerd geraakt, dat Chabot op zijn beurt nu een groot fan van Jaap Hogeling is.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Anneli van Kleven-Pijpers, a.vanklevens@isso.nl

Met vriendelijke groet,
A.B. van Kleven-Pijpers
Coördinator Marketing en Communicatie
ISSO, het kennisinstituut voor de installatiesector Kruisplein 25, 3014 DB Rotterdam
Postbus 577, 3000 AN Rotterdam
T 010 - 206 59 41
M 06 - 410 39 429
F 010 - 213 03 84
E a.vankleven@isso.nl
I www.isso.nl