Gemeente Hoogeveen

Jaarrekening gemeente Hoogeveen toont voordelig resultaat

De jaarrekening 2009 van de gemeente Hoogeveen laat een voordelig resultaat van 1,8 miljoen euro zien. Maar het gaat wel om incidentele, eenmalige voordelen. Daarnaast is in 2009 ongeveer 25 miljoen euro geïnvesteerd. Daarmee is het doel om minimaal 70 procent van de planning te realiseren ruimschoots gehaald.

De jaarrekening 2009 is vastgesteld door het oude college. Het nieuwe, huidige college zal de jaarrekening voorleggen aan de gemeenteraad. Leidraad in de afgelopen vier jaar was het collegeakkoord Samen Maakt Sterker met de vier verbindende thema's meedoen, talentontwikkeling, aantrekkelijker stad en dorpen en samen. Een kleine greep uit de zaken die vorig jaar speelden.

Vanaf 2012 ziet het er in structurele zin somber uit door forse bezuinigingen van het Rijk. Om de ambities te kunnen blijven betalen, komt er ook voor Hoogeveen een periode van heroverweging. Wanneer en hoe? Die vraag zal het college, dat de komende vier jaar aan de slag gaat, moeten beantwoorden. De eerste verkenningen laten zien dat het huidige college voor een forse uitdaging komt te staan. Bij de uitwerking van de voorjaarsnota en begroting moeten de ambities in balans worden gebracht met de financiële mogelijkheden. Om tot een goede integrale afweging te komen is het van belang om samen met de gemeenteraad de kaders hiervoor vast te leggen.

BIZ

Als eerste gemeente in Nederland kon in Hoogeveen de BIZ worden ingevoerd, de Bedrijven Investeringszone, waar alle ondernemers in het stadscentrum aan meebetalen. De omvangrijke bodemsanering van het Spoorgat in het Stationsgebied is ruim op tijd afgerond. In het Bentinckspark zijn enkele (kunst)grasvelden aangelegd en tal van andere ontwikkelingen in gang gezet.

Werk en onderwijs

In Triple O werkt de gemeente nauw samen met het bedrijfsleven en het onderwijs om mensen aan het werk te krijgen en te houden door middel van opleiden, bij- en omscholen en de maximale inzet van de arbeidsreserve. Vorig jaar is hard gewerkt aan het Centrum voor Jeugd en Gezin, waar iedereen terecht kan met vragen over opgroeien en opvoeden. Telefoonnummer en website zijn operationeel. Het Veiligheidshuis ging in Hoogeveen van start, dat verschillende instanties onder één dak brengt.

Ondersteuning

Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is de omslag gemaakt van verzorging naar ondersteuning. Het Zorgloket vraagt de mensen mee te denken over oplossingen en uit te gaan van de eigen mogelijkheden. De telefonische dienstverlening is verbeterd. Van de 60.000 telefoontjes werd begin 2009 50 procent binnen 30 seconden opgenomen. Aan het einde van dat jaar was dit percentage gestegen tot 80. Binnen De Smederijen kozen bewoners in totaal 123 projecten. In veel Smederijgebieden is men begonnen met het maken van, grotere, ontwikkelplannen.

Inzien

Het complete jaarverslag vindt u hier.

Torentje totaal

Samen met de jaarrekening presenteert het college de publieksversie ervan onder de naam Torentje Totaal, terugblik 2009. Torentje Totaal wordt woensdag 14 april huis aan huis verspreid met de Hoogeveensche Courant.

Reageren via internet

Wie wil reageren op de artikelen in Torentje Totaal, kan hier terecht. Deze digitale versie van Torentje totaal komt 14 april online.

Raad beslist

Het voorstel voor de jaarrekening 2009 wordt op 22 april behandeld tijdens de raadsavond. Wie iets wil zeggen tegen de raad over de jaarrekening, kan gebruikmaken van het spreekrecht. Aanmelden kan bij de commissiegriffier, telefoon 0528-291235.