TNO

13 april 2010

Routeplanner wijst voedingsfabrikant de weg in regelgeving

Om gemakkelijker het juiste wettelijke kader voor een nieuw voedingsmiddel te vinden, heeft TNO een systeem ontwikkeld: de routeplanner. De routeplanner leidt de producent aan de hand van vragen door het Europese wettelijke kader dat mogelijk van toepassing is op zijn nieuwe product.

De producent moet kunnen aantonen dat zijn nieuw ontwikkelde voedingsmiddel voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. Soms moet hij daarvoor een dossier indienen bij de autoriteiten. In andere gevallen kan hij volstaan met het samenstellen van documentatie voor eigen gebruik waarin hij de veiligheid van het product onderbouwt. Het wettelijke kader van een product heeft dus consequenties voor de productontwikkeling vandaar dat de fabrikant deze het beste al in een vroeg stadium van productontwikkeling kan bepalen.

Regelgeving nieuwe producten

Om gemakkelijker het juiste wettelijke kader voor een nieuw voedingsmiddel te vinden, heeft TNO een systeem ontwikkeld: de routeplanner. De routeplanner omvat de Europese wet- en regelgeving voor voeding en diervoeding en bijbehorende actuele relevante documenten, zoals richtlijnen voor het maken van een dossier. Het systeem geeft ook de relaties tussen de verschillende wettelijke teksten en aanverwante documenten weer en gaat zelfs nog een stap verder door de producent te begeleiden bij de interpretatie van de documenten. Op deze manier kan de producent antwoord vinden op vragen zoals 'Valt mijn product onder de gmo-wetgeving?', 'Aan welke wetgeving moet mijn nieuwe product voldoen?', 'Is mijn product een ingrediënt of een additief?', 'Wil ik een claim op mijn product en wat voor type claim?'.

Risicobeoordeling voeding

De routeplanner voor het bepalen van het regulatoire kader van voedingsmiddelen en diervoeders is onderdeel van het expertsysteem van TNO. Het doel van het expertsysteem is het bieden van een handvat voor het sneller en doeltreffender beoordelen van nieuwe voedingsproducten en diervoeders. De wettelijke eisen voor een nieuw product zijn in dit expertsysteem geïntegreerd. Bij het doorlopen van het expertsysteem worden de wettelijke eisen direct automatisch inzichtelijk gemaakt. Soms is het bijvoorbeeld verplicht om een specifieke rekenmethode te gebruiken om de inname van een product te bepalen of om bepaalde toxiciteittesten te doen. Het systeem toont deze informatie dan.