Ingezonden persbericht


Uitgeverij Elmar

PERSBERICHT - 13 april 2010

'Beelden van Birma' schetst schoonheid en schaduwkanten van omstreden natie Overhandiging eerste exemplaar aan minister Verhagen en Tweede Kamer

Demissionair minister Maxime Verhagen van buitenlandse zaken heeft vandaag het eerste exemplaar van het boek Beelden van Birma, het land waar de klok achteruit loopt in ontvangst genomen. De minister ontving het boek uit handen van schrijver en fotograaf Peter de Ruiter in de centrale bibliotheek aan het Spui in Den Haag. In het boek schetst Peter de Ruiter in woord en beeld de schoonheid en schaduwkanten van Birma, een land dat al bijna vijftig jaar gebukt gaat onder een dictatoriaal bewind. De Ruiter overhandigde de minister zowel een papieren boek als een ebook. Beelden van Birma is het eerste rijk geïllustreerde elektronische boek. Over enkele weken verschijnt ook het Engelstalige ebook. Later in de middag overhandigde Peter de Ruiter een exemplaar aan de commissie buitenlandse zaken van de Tweede Kamer.

Beelden van Birma is een reisverhaal waarin Peter de Ruiter op passende momenten met 'kritische kaders' stilstaat bij diverse aspecten van de Birmese maatschappij: het onderwijs, de gezondheidszorg, de etnische minderheden, de handel, de natuurlijke hulpbronnen, godsdienst, het verzet, de mensenrechten, enzovoorts. Ook besteedt hij aandacht aan de roofbouw op de Birmese teakwouden, waarvan het hout ondanks een EU-boycot in Nederland wordt verwerkt. Daarnaast zet hij voor toeristen voors en tegens van reizen naar Birma op een rij. Het Birma Fonds levert hiervoor advies. Beelden van Birma biedt tal van overwegingen voor de reiziger, de politicus en de ondernemer in de omgang met een land waarvan het regime volgens de auteur de bodemschatten rooft, de bevolking opzadelt met een gezondheidzorg die mensen zieker maakt en een onderwijsstelsel dat mensen vormt tot gedweeë volgelingen. In Birma loopt de klok achteruit; moedwillig, meedogenloos en ten bate van de machthebbers, aldus Peter de Ruiter.

Peter de Ruiter
Peter de Ruiter reist, fotografeert en maakt boeken over fotografie en mensenrechten. De Engelse editie van zijn boek over kinderarbeid Een wereld voor kinderen - Opgroeien zonder kinderarbeid is in 2009 gepresenteerd in Genève (ILO), Brussel (EU) en New York (VN). Beeldschoon Bangladesh is in 2006 onderscheiden als beste reisfotoboek van dat jaar. De Ruiter wil met zijn boeken heikele onderwerpen toegankelijk maken voor een groot publiek. Fraaie beelden, humor en relativering maken zijn boeken ook geschikt voor niet-ingewijden.

Beelden van Birma, het land waar de klok achteruit loopt Peter de Ruiter
Uitgeverij Elmar
ISBN 97890389 19942
Prijs: ¤ 19,50
Omvang: 224 pagina's
Paperback